Større sikkerhed ved privat bilhandel

af Ann Karina
Image

 

FDM tilbyder nu bilkøbere, der handler privat, at få en holdbarhedsgaranti på bilen. Garantien skal give bilkøberen en større sikkerhed, når bilen handles privat.

Det kan være lidt af et sats at købe bil privat, fordi bilerne typisk sælges som prøvet og beset og uden reklamationsret. Derfor har FDMs testcentre i samarbejde med FDMs jurister udviklet en ny brugtbiltest, der skal give større sikkerhed, når bilen handles privat. Testen er baseret på FDMs nuværende brugtbiltest, men udover selve testen får køberen som noget helt særligt en seks måneders holdbarhedsgaranti – dog maks. 10.000 km. – der dækker, hvis der efterfølgende viser sig at opstå fejl, som ikke er påpeget i testrapporten.

”Markedet for handel af bil mellem private vokser stadig. Alligevel har man sjældent nogen form for garanti, når man handler privat. Vi har indført den nye brugtbiltest med holdbarhedsgaranti for at yde både køber og sælger en bedre sikkerhed, når de handler bil privat. Vores holdbarhedsgaranti kan sammenlignes med den sikkerhed som en forbruger kan få, når der handles hos en forhandler”, siger Lennart Fogh, advokat i FDMs juridiske rådgivning.

På baggrund af en grundig brugtbiltest af bilen bliver der lavet en rapport, der viser, hvad der bør repareres, hvad der bør holdes øje med, og hvad der er i orden. Efter testen er foretaget, får bilkøberen en uge til at tage stilling til, om garanti evt. skal fravælges. Det kan være relevant, hvis fx bilkøberen ikke ønsker at købe bilen, fordi brugtbiltesten viser, at bilen har for mange fejl.

Udover gennemgangen af bilen, bliver bilen også undersøgt for eventuel restgæld, og der bliver givet en vurdering af bilens pris i forhold til bilens stand. Dermed får både køberen og sælgeren en større tryghed, når der handles privat, ligesom begge parter beholder den økonomiske fordel ved at handle privat.

”Det kan hurtigt blive dyrt at handle privat, hvis man ikke ser sig for. Biler, der sælges privat, er ikke klargjort til salg, som de typisk er hos en forhandler. Derfor anbefaler vi altid bilkøbere, der ønsker at handle privat at få testet bilen inden købet. Alt andet kan betragtes som at spille russisk roulette, da rigtig mange brugte biler har større eller mindre fejl”, siger Lennart Fogh.

Brugtbiltesten med holdbarhedsgaranti koster fra 3.000 kr. og omfatter biler, der på testtidspunktet er maks. 6 år eller har kørt under 140.000 km. Testen kan kun bestilles af privatpersoner og omfatter kun personbiler på hvide plader. De nærmere betingelser kan læses på www.fdmtestogbilsyn.dk, hvor der også er flere gode råd om køb og salg af privat bil.

Links
FDM

Pressemeddelelse / Foto: FDM

Prøv også at læse disse indlæg