Er bilen klar til feriens strabadser?

af Bjarne Søby
Presse_fdm_feriebiltest_061110

Mange ferielæssede biler er ikke klar til sommerens kør-selv ferie og risikerer at give op undervejs. Få derfor bilen gennemgået og klargjort inden turen, lyder rådet fra FDM.

Sommerferien begynder så småt at nærme sig, og for mange venter sommerens kør-selv ferie forude. En tur, der ofte byder på både dårlige veje, bjergkørsel, lange stræk i varmt vejr og med campingvogn på krogen. Med andre ord venter der familiens bil nogle hårde arbejdsdage.

Strabadserne får da også hvert år mange biler til at give op. Derfor anbefaler leder af FDMs tekniske rådgivning, Jørgen Jørgensen, at man inden ferien får bilen gennemgået på et værksted eller får lavet en ferietest hos FDM. En ferietest giver et godt overblik over bilens tilstand, og hvad der evt. bør laves, inden man skal ud og køre langt, så man undgår kedelige overraskelser undervejs.

”Kørselsmønstret på ferien er anderledes. Typisk kører man stærkere og længere, og det stiller krav til bremserne, som udsættes for større belastning, og bremsevæskens kogepunkt. Det samme gælder motoren, som ofte vil have et større olieforbrug. Bruger motoren i forvejen olie, forværres det kun, når den skal yde noget ekstra. Derudover skal man være opmærksom på sine dæk og viskerblade. Begge dele har stor betydning, når man er på langfart,” siger Jørgen Jørgensen.

At der er god grund til at få bilen gennemgået, viser tal fra 5.203 ferietest foretaget hos FDM test og bilsyn. Her blev der i gennemsnit fundet seks fejl pr. bil. På hver femte bil var der fejl på bremserne som bremsevæskens kogepunkt og bremseskiverne. Knap hver fjerde bil (23 pct.) havde fejl på motoren. Andre 21 pct. af de noterede fejl handlede om lys, mens andre 9 pct. igen handlede om hjulophæng og styreforbindelser.

Ifølge Jørgen Jørgensen er den type fejl, som FDM test og bilsyns gennemgang viser, typiske og en hyppig årsag, når uheldet er ude på de europæiske sommerveje.

”Det er netop på ferieture, hvor bilerne – modsat i det daglige – skal yde noget ekstraordinært, vi ser mange biler giver op. Og så er det naturligvis også et spørgsmål om trafiksikkerhed. Både ens egen og medtrafikanternes. Så få bilen kontrolleret i god tid,” siger Jørgen Jørgensen.

Pressemeddelelse.

Links:
Relevante Link(s) : FDM

 

 

Prøv også at læse disse indlæg