FDM: Mange danske barnestole er ulovlige

af Ann Karina
fdm barnestole maj08

Reglerne for sikkerhedsudstyr i biler er netop blevet skærpet, og det betyder, at mange af de barnestole, som tidligere var lovlige, nu er ulovlige. Brug af en barnestol, som ikke overholder lovens krav, kan give både bøde og klip i kørekortet.

Der skal passes godt på de kære børn – også når de er ude at køre bil. Ifølge færdselsloven skal børn under 135 cm anvende godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets højde og vægt, fx barnestol eller selepude. Men det er langt fra ligegyldigt, hvilken barnestol børnene anbringes i. Der er nemlig kommet nye regler for, hvilken godkendelse autostolen skal have for at være lovlig.

”De skærpede regler for brug af sikkerhedsudstyr betyder, at en del af de barnestole, som for nogle år siden kunne købes i de danske butikker, nu er ulovlige. Anvender man alligevel stolen, risikerer man en bøde og et klip i kørekortet, fordi det anvendte sikkerhedsudstyr ikke overholder lovens krav”, siger Casper Schad, jurist i FDMs juridiske og tekniske rådgivning.

De nye regler betyder, at i dag er sikkerhedsudstyr først lovligt, hvis det har E-mærket og typemærket ECE 4403 eller ECE 4404. Det er altså ikke længere tilstrækkeligt, at barnestolen er godkendt efter reglerne for Dansk Standard (DS), Vägverket (T) eller andre nationale regler. Lovændringen trådte i kraft d. 9. maj 2008.

”Barnestole, selepuder og babylifte er ofte noget, som går i arv – og derfor kan man let have sikkerhedsudstyr i bilen til børnene, som nu er ulovligt. Vi anbefaler, at man hurtigst muligt finder det lovpligtige mærkat, som enten er påklæbet eller påsyet for at se, hvilken mærkning stolen har. Er mærkaten faldet af, anses stolen for ulovlig”, siger Leif Nielsen, FDMs specialist i barnestole.

En god barnestol skal passe til barnets alder, størrelse og være konstrueret til at sikre barnet mod såvel et sammenstød forfra som et fra siden. I øvrigt anbefaler FDM, at man køber sin barnestol i en specialbutik, som kan rådgive om, hvordan barnestolen monteres korrekt og sikre, at stolen er lovlig. På FDMs hjemmeside under ’biler’ > ’trafiksikkerhed’ > ’børn i bilen’ kan man læse mere om barnestole.

Links
FDM

Pressemeddelse

Prøv også at læse disse indlæg