Salget af helårs fortelte er steget markant gennem det seneste år. Det er sæsoncampisterne, der har taget helårs forteltene til sig, og grunden er, at man vil have et fortelt, der kan tåle at stå oppe hele året.
At salget af helårs fortelte netop stiger nu, skyldes to ting.
-
Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at fremstille fortelte i materiale, der kan tåle den hårde belastning, som et helårstelt er udsat for
-
Vinterens hårde storme har fået mange campister til at vælge fortelte, der kan modstå selv hårde vejrlig.
Helårs fortelte kan deles op i to typer, nemlig fuldgyldige helårs fortelte som f.eks. Isabella Villa og Standby fortelte fra Svenskä Telt, og vintersikrede standard fortelte.
De stærke helårs fortelte klare næsten hvad som helst
De fuldgyldige helårstelte er bygget til at stå ude hele året – også med et tykt lag sne på taget, og når vinden raser. Denne type fortelte har et stangsæt i kraftige alu-profiler og en meget kraftigere teltdug end almindelige fortelte. De er bomstærke, og kan tåle stort set alt hvad det danske vejr kan føre med sig.
John Damgaard fra Dansk Teltimport, der importerer StandBy telte i Danmark er da også stolt over at kunne fortælle, at de Standby fortelte, der blev stillet op da forteltet blev præsenteret i 1992, står der stadig, så holdbarheden er bevist. Teltdugen i StandBy teltene er desuden fremstillet så, de indlagt kontraststriber i dugen ikke falmer.
”Vinterens to storme har fået salget af Standby fortelte til at eksplodere”, siger John Damgård, og fortsætter: ”De ligger vandret på fabrikken i Sverige for at kunne følge med efterspørgslen. Heldigvis reserverede vi et stort antal fortelte før at stormene satte ind, så vi kan følge med efterspørgslen i Danmark”.
Det kræver lidt mere at stille en Isabella Villa og et StandBy fortelt op. Men det afholder ikke campisterne fra at købe de stærke fortelte.
”Hvis en kunde skulle ønske det, kan vi henvise til firmaer, der kan stille forteltet op for kunden. Men de fleste klarer det nu selv”, siger John Damgaard.
Både Isabella Villa og StandBy teltet har desuden den fordel i forhold til et almindeligt fortelt at man kan køre campingvognen væk fra forteltet, uden at tage det ned. Det er smart, for så kan både bruge campingvognen til at rejse med, og man kan samtidigt nyde livet på campingpladsen med den komfort som de stærke helårs fortelte giver.
Almindelig fortelte kan også konverteres til helårsbrug
Isabella mærker også en stigende efterspørgsel på deres Isabella Villa, men med introduktion af Isabellas MegaFrame stangsæt sidste år, er flere og flere sæsoncampister begyndt at bruge Isabellas standard fortelte som helårs fortelte.
”Mange campister vælger at konvertere deres fortelt til et helårs fortelt. Det oplever vi især med modellerne Prisma, Penta og Commodore”, fortæller Tommy Boisen fra Isabella.
MegaFrame stellet er fremstillet i 32 mm. rør og røret har en godstykkelse på 1,5 mm. De dimensioner gør stellet ekstremt stærkt.
”Køber man et nyt fortelt med det nye MegaFrame stel, eller opgraderer med stangsættet i sit eget fortelt til MegaFrame stænger, så kan forteltet sagtens bruges hele året. Det kræver dog at man tilkøber en vintersikring”, siger Tommy Boisen.
Vintersikringen består dels af ekstrastænger i taget og ekstra støttestænger til understøtning af taget.
”Vintersikringen er vigtig for at teltets tag kan bære vægten af et tykt lag sne på taget. Vi har udarbejdet vejledninger til korrekt vintersikring af vores fortelte, og både vejledningen og de nødvendige stænger kan købes hos alle vores forhandlere”, udtaler Tommy Boisen.
Tommy Boisen anbefaler desuden at man bruger kraftigere og længere pløkke end de, der følger med forteltet. Som minimum bør man anvende kraftigere 30 cm. pløkker i teltes hjørner. Vil man sikre sig bedst muligt, bør alle udvendige pløkker være kraftige pløkker.
Hvad med forsikringen?
Vælger man at have sit fortelt stående oppe hele året, skal man sikre sig at ens forsikring nu også dækker, hvis at uheldet skulle indtræffe.
”8 ud af 10 forsikringsselskaber godkender både vores Villa og standard fortelte med MegaFrame stænger og vintersikring til helårsbrug. Man skal dog huske at få det skrevet ind i policen, at forteltet benyttes hele året”, siger Tommy Boisen.
Dette kan John Damgaard fra Dansk Teltimport nikke genkende til.
”Det er især vigtigt at man får skrevet værdien af sit fortelt ind i policen. Et StandBy fortelt koster i sagens natur mere end et almindeligt fortelt, så derfor skal man sikre sig at ens forsikring også dækker den fulde værdi”, siger John Damgaard.
Skulle der opstå en skade på en af siderne i et StandBy fortelt, så kan man stadig bruge forteltet. Man kan nemlig låne en tilsvarende side af fabrikken, mens ens egen side bliver repareret. Det må siges at være god service.
Rengøring er vigtig
At have sit fortelt stående oppe hele året, betyder også at det er mere udsat for snavs, belægninger og alger. Det er derfor vigtigt at pleje forteltet og rengøre det med jævne mellemrum.
De nemlig fuldgyldige helårs fortelte som f.eks. Isabella Villa og Standby fortelte fra Svenskä Telt er lette at holde rene.
John Damgaard anbefaler at man vasker taget på Standby forteltet med Ren Fritid. Alger og snavs fjernes fra forteltes sider med rent vand og en børste.
Har man konverteret sit standard fortelt til et helårs fortelt, skal man være lidt grundigere med rengøringen.
”Man bør vaske sit fortelt mindst en gang om året, og imprægnere teltet bagefter. Det holder teltdugen ren og tæt. Desuden modvirker man mug og svamp i teltdugen”, siger Tommy Boisen, og fortsætter: ”Isabella har netop lanceret en plejeserie til fortelte, der vasker og imprægnerer i samme arbejdsgang, så det er hverken tidskrævende eller besværligt at vedligeholde sit fortelt”.
Hos Isabella har man desuden bemærket at fortelte, der vender mod nord får lettere grønne belægninger end fortelte, der vender mod syd.
Nyd livet i forteltet
”Man gider ikke besværet med at skulle skifte fra vinter fortelt til sommer fortelt om foråret, og fra sommer fortelt til vinter fortelt om efteråret. Man vil have et fortelt, der kan tåle at stå oppe hele året. Og det får man med et helårs fortelt”, siger John Damgaard
”Og som sæsoncampist er det en dejlig fornemmelse at kunne sidde i sit fortelt, når alle andre pakker sammen forår og efterår. Med et StandBy fortelt camperer man problemfrit hele året, og så passer StandBy forteltet på næsten alle campingvogne og er ikke afhængigt af campingvognens skinnemål”, slutter John Damgaard.