Hvilken markise skal jeg vælge?

af Ann Karina
Markiser til camping

En markise eller et solsejl er en prisbillig og let måde at få skygge for solen eller ly for regnen foran campingvognen eller autocamperen. Generelt kan markiser inddeles i tre typer, og dem kigger vi nærmere på her.

De tre typer er:

  • Posemarkiser
  • Fastmonterede markiser
  • Solsejl

Posemarkiser
Posemarkiser har fået sit navn efter den pose, som markisen opbevares i under transport. Mrrkisen er fastgjort i posen, som hænger i campingvognens teltskinne. Den er derfor altid klar til brug. Systemet består af et aluminiumsrør, som er monteret i hele markisens bredde forrest på dugen. Inden i dette rør er ben og tværstivere monteret. Opstillingen er legende let. Lyn posen op, rul dugen ud, sæt ben og tværstivere, og voila – markisen er på plads. De fleste vil nok også vælge at sikre markisen med et par barduner eller stormsikring.

Markiser til camping
Her ses hvordan posen er monteret i teltskinnen

Posemarkiser er de mest populære markiser på markedet. De er lette at gå til, vægten er lav og prisen er rimelig.

Der er dog et par ting, man skal være opmærksom på ved en posemarkise.

Når markisen skal ud eller ind af teltskinnen på campingvognen, skal dugen rulles ud først. Man skal desuden være meget påpasselig, hvis man har markisen oppe stærkt blæst. Blæser vinden markisen hen over taget på campingvognen, kan ben og støttestænger gøre stor skade på campingvognen.

Fastmonterede markiser
Denne type markise minder meget om en posemarkise. Meni stedet for at være monteret i en pose i forteltsskinnen, sidder markisen i fastmonteret på taget eller siden.

Markiser til camping
Denne markisetype skrues fast på campingvognen.

Den fastmonterede markise er udført i mere kraftige materialer end posemarkisen, og vægten er også noget højere. Det er derfor mest autocampere, der får denne type markise monteret. Men de leveres også til campingvogne.

Markiser til camping
Den minder meget om den type markise, der anvendes til huse

Denne type markiseer om muligt endnu lettere at stille op end posemarkisen. Den fastmonterede markise køres udenten manuelt med et håndsving eller med elektrisk udtræk. Herefter trækkes benene ud af det forreste alu-rør, og markisen er klar til brug. Også her bør man sikre markisen med et par barduner eller stormsikring.

Solsejl
Et solsejl er den mest simple form for en markise. Det tager et par minutter længere at sætte op end en posemarkise, og det kræver brug af barduner og teltstænger. Til gengæld er det en prisbillig løsning, det vejer eller fylder minimalt, og det skader ikke campingvognen, hvis vinden skulle blæse det over campingvognen. Er det korrekt opstillet, falder stængerne nemlig til jorden, hvis vinden får fat i solsejlet.

Markiser til camping
Et solsejl er en meget rejsevenlig markise, idet det hverken fylder eller vejer særlig meget

Solsejlet monteres ved at trække dugen i teltskinnen på campingvognen, sætte stængerne og spænde bardunerne ud.

Til alle typer markiser/solsejl kan man få en del ekstraudstyr i form af sider og forstykker. Derved kan man skabe yderligere læ.

Markiser til camping
Her ses Shadow solsejlet med den smarte netfront. Nettet afviser regn og sol, men lader lys komme igennem

Video
Det kan være svært at beslutte sig for hvilken markise, der egner sig bedst til ens behov og rejseform. Men prøv at se med i denne video, hvor Henning Lind fra PJ Caravan fortæller mere om fordele og ulemper ved de tre typer markiser.

Markiser til camping
Klik i billedet for at afspille videoen

Links:
Relevante Link(s) : PJ Caravan | Isabella | DCT Vejle

 

 

Prøv også at læse disse indlæg