Isabella Opus 300 som del-telt

af Bjarne Søby
Isabella Opus 300 som del-telt

På vores sommertur i år, har vi et Opus 300 fortelt med. Det er der sådan ikke noget specielt ved, men at vi bruger det som et del-telt er ikke helt normalt. At bruge et normalt fortelt som del-telt giver en række fordele. Det kan du læse mere om i denne artikel.

At bruge et del-telt – dvs. et telt der ikke dækker hele campingvognens side – som f.eks. Universal fra Isabella, er ikke noget noget nyt. Del-telte er ikke afhængige af campingvognens A-mål, og det samme telt kan derfor anvendes på campingvogne af forskellig størrelse. Del-telte anvendes ofte som helårs- eller rejsetelte, da de er stabile og lette at stille op.

Isabella Opus 300 som del-telt
Hidtil har vi rejst med et Universal som dette

Et fortelt som Opus 300 er egentlig designet til at blive brugt i i hele campingvognens længde, dvs. man vælger telt svarende til campingvognens A-mål. Men det kan også bruges som et del-telt, og derved kun dække en del af campingvognens side. Det er utraditionelt, men det giver for os giver det en lang række fordele.

At bruge et almindeligt fortelt som del-telt, er heller ikke noget nyt. Det har vi set mange gøre før os. Men de fleste af disse har limet en teltskinne fast på campingvognens side svarende til forteltets A-mål. Og det er lige præcis her forskellen ligger. Vi har nemlig ikke limet en skinne fast til vores campingvogn. Vi bruger i stedet en tilslutning svarende til et almindeligt del-telt.

Vores Adria Classica 743 UT har et A-mål på 1200. Et fortelt med et A-mål på 1200 er enormt. Det er meget større end vi har brug for, det vejer som et ondt år, og tager lang tid at stille op. Det er bestemt ikke et telt af den størrelse, vi har lyst til at have med på tur.

Vi har tidligere haft et Universal 460 med på tur. Det er mindre, fylder ikke så meget, og er lettere stille op. Men med en dybde på 230 i bunden, er der en smule trangt når Sissels kørestol skal rundt i teltet. Universal 460 har desuden et stel af stålstænger. Det er stærkt, men vejer ret meget.

Så da vi fik tilbuddet om at prøve at have et Opus 300 som del-telt med på vores sommertur, sagde vi ja-tak med det samme. Det Opus 300 telt, vi har med på tur nu, har et A-mål på 975. Dvs. det er et fortelt beregnet til en mindre vogn end vores, og dækker altså ikke hele siden på vores campingvogn. Og det er lige netop det, der giver os en række fordele.

For det første, vil vi stadig et del-telt med. Det er en smule længere end Universal’en, men mere vigtigt… det er et tre-meter telt, og den ekstra dybde er lige præcis hvad vi behøver for at få Sissels kørestol rundt i forteltet uden problemer. Forskellen på 70 cm. mellem Universal’ens dybde på 230 cm og Opus’ens dybde på 300 cm. lyder ikke af meget. Men der er en verden til forskel. De ekstra 70 cm. giver en rumfornemmelse, der ikke kan beskrives. Det skal opleves.

Isabella Opus 300 som del-telt
Der er rigtig meget plads inde i Opus 300 teltet. Sissel kørestol kan uden videre flyttes rundt i teltet

Opus 300 kan leveres med Carbon-X stænger, som er meget lettere end Universal’ens stålstænger. Så stangsættet er meget lettere, hvilket er et plus for os, der rejser meget.

Det at Opus 300 har en dybde på 3 meget gør også , at vi får en dejlig ‘hyggekrog’ mellem campingvognen og teltet. Suppleret med f.eks. et læsejl får man et lille ugeneret hjørne med god læ. Her er plads til et par stole og et lille bord.

Isabella Opus 300 som del-telt
Vores ‘Hyggekrog’ bag teltet

Det lyder alt sammen rigtig godt – og det er det såmænd også, men der er en lille ting, som de færreste vil bryde sig om at udføre. Man skal nemlig lave et lille klip i forteltets vulst, før det kan anvendes som del-telt.

Når et fortelt, der er beregnet til at sidde i teltskinnen i hele campingvognens længde skal bruges som del-telt, så skal gavlen ikke køres ind i forteltskinnen. Og for at dette kan lade sig gøre, så er man nødt til at klippe vulsten over.

Forteltet sættes på normal vis enten på forenden eller bagenden af campingvognen – alt efter hvad der passer bedst med campingvognens vinduer og dør. Men den ende af forteltet – i vores tilfælde ved campingvognens bagende – der skal ud af teltskinnen, der skal vulsten klippes over og tilslutningen til campingvognen sker som ved at normalt del-telt.

Man finder stedet, hvor vulsten skal klippes over ved at måle højden fra campingvognens teltskinne i en lidt skrå linie fra skinnen og ned til jorden. I vores tilfælde var højde 244 cm.. Herefter skal man pakke teltet ud, og finde det bagerste hjørne i den side, hvor vulsten skal klippes. Det bagerste hjørne findes let, det er nemlig der den justerbare gummistrop sidder.

Isabella Opus 300 som del-telt
Vær meget præcis, når du måler op til det sted hvor vulsten skal klippes.

Man skal beregne 12,5. cm. til græskant. Dvs. at man først skal måle 12,5 cm. op ad vulsten, og derfra udmåles højden (i vores tilfælde 244 cm.) op langs baghjørnet på teltet, og videre langs vulsten i taget. I vores tilfælde skulle vi altså måle 256,5 cm. (12,5 + 244) fra enden af vulsten og op langs vulsten på teltets bagkant. Her sættes et mærke, og det er her at vulsten skal klippes over.

Isabella Opus 300 som del-telt
Sæt et vandfast mærke der hvor vulsten skal klippes. Du skal senere bruge mærket ved opsætning. Det er nemlig ved mærket, at teltet skal føres ind i skinnen.

Klip den tykke del af vulsten over med en skævbider UDEN at klippe ind i syningen. Derved skabes en åbning, der gør det muligt at sætte teltet uden at gavlen køres ind i teltskinnen. Vi brugte en meget sløv skævbider. Derved kunne vi klippe vulsten over uden at lave hul i den dug, der omgiver vulsten.

Isabella Opus 300 som del-telt
Klip vulsten over uden at klippe i syningen

Første gang vi satte teltet op, var på Western Camp på Lolland. Og der lærte vi, at det er vigtigt at følge en helt bestemt rækkefølge for at gavlen (og dermed teltet) kommer til at stå stabilt.

For at kunne sætte teltet op som en del-telt skal man endvidere have et tilslutningssæt fra Isabella. Det består af en støttestang, en gummipude, to klikprofiler og en skinnelås.

  1. Man starter med at føre teltet ind i teltskinnen der hvor man har klippet vulsten. Træk derefter teltet ind gennem teltskinnen som man normalt ville gøre.

Isabella Opus 300 som del-telt

Isabella Opus 300 som del-telt

  1. Sæt nu et Fix-On beslaget helt oppe i taget og helt ud til der, hvor vulsten er klippet.

  2. Sæt herefter teltets øvrige stænger op, men undlad at spænde teltet ud i dybden endnu.

  3. Nu skal der sættes en støttestang i den side, hvor vulsten er klippet. Denne støttestang sørger for tilslutning til campingvognens side, men den understøtter også det Fix-On beslag, der sidder yderst ved gavlen.

Isabella Opus 300 som del-telt

  1. Sæt klikprofiler på støttestangen, og gør vulsten i både telt og gummipude fast i disse. Pres støttestangen ind mod campingvognens side (husk at gummipuden skal være imellem stangen og campingvognen), og spænd derefter stangen ud i højden. Vær opmærksom på at Fix-On beslaget ikke løftes.

Isabella Opus 300 som del-telt

Isabella Opus 300 som del-telt

  1. Spænd nu teltet ud i dybden. Nu skulle Fix-On beslaget være sikret både horisontalt og vertikalt.

  2. Til sidst føres skinnelåsen ind over vulsten til den sidste sikring af teltet.

Isabella Opus 300 som del-telt

Nu kan teltet pløkkes og spændes ud uden at vulsten trækkes ud af teltskinnen.

Indtil nu har vi haft stor glæde af det store og dejlig Opus 300 telt på vores tur. Vi har nydt den store plads inde i teltet, og brugt vores hyggekrog både til solbadning, til vores grill og til at sidde ugenert for andre.

Isabella Opus 300 som del-telt
Vi er rigtig glade både for teltet, men også den hyggelige krog vi har fået bag teltet

For os har det at bruge et normalt fortelt som del-telt at kombinere de bedste egenskaber fra begge telttyper. Og det er bestemt ikke sidste gang at vi har et fortelt som dette med på tur.

Links:
Hjemmeside: Isabella

Prøv også at læse disse indlæg