Isabella Prisma som helårstelt: Vintersikring

af Bjarne Søby
Dorthe og Torben har netop vinteroptimeret dette Isabella Prisma fortelt, og nu håber de på en masse sne denne vinter.

Dorthe og Torben har haft en god sæson med deres nye Isabella Prisma fortelt. Det er et stærkt helårstelt, men selvom det udelukkende leveres med det stærke MegaFrame stel, bør det vintersikres for kunne klare vinteren. Se her hvordan Dorthe og Torben sikrede deres fortelt.

Med 4 meter i dybden, er Prisma det hidtil største fortelt i Isabellas sortiment siden 70’erne. Prisma er nærmest en klon mellem Penta og Forum modellerne, og den store slidstyrke og det kraftige stel gør Prisma måske til det ultimative fastliggertelt.

Som nævnt er MegaFrame stellet meget stærkt. Men vælger man at lade sin Prisma stå oppe om vinteren bør det vintersikres. Ellers kan man risikere at teltet ødelægges ved kraftig snefald.

Sådan kan det gå, hvis man ikke vintersikrer sit fortelt. Sådan kan det gå, hvis man ikke vintersikrer sit fortelt.

Sne er tungere end man umiddelbart tror

En enkelt snebyge i ny år næ kan de fleste fortelte til helårsbrug sagtens klare. Men ved fleres dage snefald hvor snelaget på taget tør om dagen for så at fryse til is om natten, samtidig med der hele tiden kommer nyt sne til – det giver et meget kompakt lag af sne og is på taget. Vægten på taget kommer derfor hurtigt op på flere hundrede kilo. Derfor skal man sikre sit fortelt så godt som muligt, hvis det skal stå oppe om vinteren.

Alle fortelte har en grænse for, hvor meget sne taget kan bære. Så ved kraftig snefald over flere dage, bør man tilse teltet og fjerne sne på taget. Men med en god vintersikring kan teltet tåle langt højere vægt på taget, og teltet skal ikke tilses så ofte.

Stænger og soldater

Vintersikringen af et Prisma fortelt sker ligesom ved andre fortelte med stænger og soldater. Stængerne går under teltets tagdug og understøtter taget. Normalt er der ca. 90 cm. mellem stængerne under teltets tag. Ved at købe nogle ekstra stænger til at sætte under taget, kan afstanden mellem stængerne mindskes til ca. 45 cm. Derved er det metalstænger der bære en stor del af sneens vægt, og ikke tagdugen. Man mindsker altså belastningen på teltdugen og syningerne i denne, og lader de kraftige MegaFrame stænger bærer den stor del af vægten i stedet for.

Dorthe og Torbens fortelt er det mindste Prisma med et omløbsmål på 950 cm. De kunne derfor nøjes med at sætte 4 ekstra stænger under taget. Er dit Prisma større, skal der nok buges flere stænger.

Stængerne under taget kan ikke se, da de er ført mellem taget og termoloftet. Men I kan se hvor de er gjort fast til forteltet med FixOn beslag inde ved vognens sideStængerne under taget kan ikke se, da de er ført mellem taget og termoloftet. Men I kan se hvor de er gjort fast til forteltet med FixOn beslag inde ved vognens side

Sikringen kan ikke gøres med ekstra stænger under taget alene. Stængerne skal nemlig understøttes for at kunne bære sneens vægt. Dette gøres med lodrette stænger – også kaldet soldater – der spændes ud mellem stængerne under taget og forteltes gulv.

I et Prisma fortelt skal fronten afstives med soldater. Da dette Prisma fortelt et omløbsmål på 950 cm, burde 4 soldater i fronten være nok.

Der er sat soldater både i fronten og inde ved campingvognens sideDer er sat soldater både i fronten og inde ved campingvognens side

Men der er ikke kun i fronten, der skal stives af. Det er om muligt endnu vigtigere at stive tagstængerne af inde ved campingvognens side. Her sidder alle stængerne i FixOn beslag i forteltets vulst. Alle stængerne skal derfor stives af med soldater, da det ellers ville være syningen i vulsten, der ville bære vægten af både stænger og sne.

Egentlig burde der også være en soldat under den stang, der sidder lige over døren til campingvognen. Men den afstøttes længere ude, da døren ellers ikke ville kunne åbnesEgentlig burde der også være en soldat under den stang, der sidder lige over døren til campingvognen. Men den afstøttes længere ude, da døren ellers ikke ville kunne åbnes.

Det kan måske virke lidt voldsomt med alle de stænger, men det er nødvendigt hvis teltet skal kunne bære vægten af meget sne.

Spar på varmeregningen

På en Isabella Prisma kan fronten flyttes frem og tilbage. Det giver mulighed for at skabe et opholdsrum med en overdækket terrasse. Men ved vinterbrug giver det endnu en fordel. Hvis man tilkøber to ekstra frontpaneler, kan man sætte en ekstra væg op inde i teltet langs fronten. Det gør opholdsrummet mindre, og man får en aflukket entre ved indgangen.

Den fine entreDen fine entre

Derved bliver forteltet langt lettere og billigere at varme op, og man får delt forteltet op i en varm- og kold afdeling. Perfekt til vinterbrug.

Dorthe og Torben har valgt at rykke hele fronten ind i forteltet, men bruger kun halvdelen af ’det kolde rum’ til entre. Den anden halvdel bliver brugt til opbevaring af sommermøbler. Lige nu er ser de tlidt rodet ud, men der kommer gardiner op, så man ikke skal se ud på de stablede møbler

’Pulterkammeret’ som det ekstra rum er blevet døbt. Og i midten af billedet står en af soldaterne i fronten’Pulterkammeret’ som det ekstra rum er blevet døbt. Og i midten af billedet står en af soldaterne i fronten

Man kunne også tilkøbe en rumdeler, og gøre opholdsrummet endnu mindre, men det har Dorthe og Torben valgt ikke at gøre.

Men de har sat et termoloft op. Det isolerer yderligere og man slipper for dryp fra kondensvand fra taget.

Kom så bare med noget sne

Dorthe og Torbens Isabella Prisma burde nu være vintersikret rigtig godt. Selvom opholdsarealet er blevet indskrænket, er der stadig god plads til at hygge sig i forteltet. Der er endda stadig plads til både køkken og spiseplads til 4-6 personer.

Så er Dorthe og Torbens Prisma klar til vinterenSå er Dorthe og Torbens Prisma klar til vinteren

Nu håber de på en masse sne denne vinter. Hvordan deres Prima har fungeret gennem vinteren, det kommer der en artikel når det igen er blevet forår.

Du kan se mere om Prisma på Isabellas hjemmeside

Prøv også at læse disse indlæg