Har man planer om at tage på vintercamping, er det næsten et ‘must’ at have det rigtige fortelt med. Vi har haft Isabella’s Snowboy med på tur i sneen.
At have et fortelt på campingvognen om vinteren betyder at man beskytter indgangen til campingvognen mod vinterens til tider barske vejr. Dvs. man holder indgangsdøren fri for sne, der kommer ikke blæst og sne ind gennem døren, når den åbnes, og endelig kan man lettere holde varmen inde i campingvognen. Forteltet er også et udmærket sted at opbevare ski, kælke og andet vinterudstyr.
Og er vejret til det, kan man også godt opholde sig ude i forteltet. Det kræver dog at man har lagt det rigtige gulv, som isolerer mod både kulde og fugt nedefra. Desuden er det nødvendigt med en god varmeovn og et termoloft, der beskytter mod kondensvand. Vi brugte forteltet som udestue på vores tur. Vi havde lagt presenning og gulvtæppe og varmede teltet op med en Zibro-ovn. De fungerede fint, og selvom temperaturen udenfor var om -10 grader, kunne vi sagtens holde 15 – 18 grader om aftenen inde i forteltet.
Vinterens fugt, sne og blæst stiller naturligvis store krav til et fortelt, og derfor er det vigtigt at man kun anvender telte, der er beregnet til vinterbrug. Konstruktionen og stangsættet skal kunne tåle store belastninger, og teltdugen skal kunne modstå bidende kulde og vedvarende fugt.
Og det kan Isabella Snowboy Lux. Stangsættet er af stål og har et ekstra kryds i taget, samt en støttestang i fronten. Desuden er Snowboy Lux konstrueret med et knæk i taget, således at regn og sne hurtigt glider ned.
Som alle andre vinterfortelte, er Snowboy Lux et deltelt. Forteltet Lux passer derfor til næsten alle campingvogne, idet vinterforteltet udelukkende er monteret i campingvognens tag og tilsluttes vognens sider ved hjælp af kraftige skumgummipuder, lodrette støttestænger i begge sider, samt et specielt klikprofilsystem, som tilslutter forteltet helt tæt til campingvognen. Skumgummipuderne gør, at tilslutningen sagtens kan gå over et vindue, uden at ruden ridses eller at der opstår træk.
Faktisk er det ret let at sætte en Snowboy Lux op. Se her hvordan:
Først gøres stænger, pløkke og barduner klar, og så trækkes teltet i campingvognens forteltsskinne
VIGTIG! Skal du have et termoloft i forteltet, skal de kroge, der holder termoloftet, skubbes ind og fordeles på vulsten til FixOn beslagene inden at der sættes FixOn beslag på teltet. Er FixOn beslagene først sat fast, kan man nemlig ikke få krogene ind på plads.
Så er det bare at sætte stængerne op. Start i den ene side, og arbejd dig hen over midten – præcis som ved et almindeligt fortelt.
Så er stangsættet på plads. Så der kun tilbage at spænde stængerne ud og pløkke teltet. Bemærk at der kun er indgang i forteltets gavle. Teltets døre kan åbnes både nedefra og ovenfra. Det er praktisk, hvis sneen har lagt sig op ad teltsiden.
Sættes teltet i is og sne, kan de anbefales at bruge Tarzan-pløkker. De holder teltet godt fast. Brug en almindelig hammer af stål til at slå dem i med. Pløkkerne sidder som nævnt godt fast, så et koben er et godt værktøj til at tage dem op med igen.
Snowboy Lux pløkkes indvendigt. Pløkkerne sættes i justerbare gummibånd. Derved kan teltet spændes korrekt ud -s elv på et meget ujævnt underlag.
Når teltet er pløkket færdigt, dækkes kanten med sne. Det isolerer og beskytter mod træk.
Skal man have termoloft i forteltet, så sættes det op, når teltet er pløkket og klart til brug. Termoloftet hænges først op i krogene i FixOn vulsten
Når termoloftet er hængt op langs hele FixOn vulsten, bindes termoloftet op til de øvrige stænger med de påsyede bændler.
Så er teltet på plads, og campingvognens indgang er nu beskyttet mod sne og vind
Bemærk forteltets stejle tag. Hældningen gør, at sneen har let ved at glide af taget. Derved undgår man at teltet belastes af sneens vægt, og kollapser.
Dette telt var ikke beregnet til vinterbrug, og burde nok have været taget ned inden sneen lagde sig
Links: | |
Relevante Link(s) : | Isabella |