Ny campingvogn? Check sengene inden du køber

af Bjarne Søby

Går du med tanker om at købe ny campingvogn? Så er her nogle gode råd til ting, du skal være opmærksom på i soveafdelingen. En seng er nemlig ikke bare en seng.

Når man er på campingtur om sommeren med sin campingvogn, opholder man sig ude det meste af tiden. Enten under markisen eller i forteltet. Campingvognen bruges for det meste kun når der skal laves mad eller man skal sove.

Og det er med at sove, det er vigtigt. Der er intet, der kan ødelægge en ferie som dårlig sovekomfort. Er du ikke udhvilet, når du vågner, får du heller ikke det optimale ud af dagen. Så her er nogle gode råd til, hvordan du finder ud af om sengen eller sengene i campingvognen passer til dig.

Ny campingvogn? Hvilken type seng er den rigtige for dig

Der findes 5 forskellige typer senge i en campingvogn. Nemlig enkeltsenge, fransk dobbeltseng, fristående dobbeltseng, køjesenge og opredning.

Annonce (læs mere efter annoncen)
Bemærk at sengen ikke er skåret særligt meget af i hjørnet hvilket giver højere sovekomfort for den der ligger yderst
Fransk dobbeltsengen mid i campingvognen. Bemærk at sengen ikke er skåret særligt meget af i hjørnet hvilket giver højere sovekomfort for den der ligger yderst

Opredning

En opredning er typisk en siddegruppe, der omdannes til en seng ved at sænke bordet og lægge ryghynderne hen over bordpladen. Det siger næsten sig selv, at der sjældent en god sovekomfort ved den løsning. Hynderne er designet og udformet til at sidde i, og ikke som en madras. 

I vores første campingvogn, sov vi voksne i en opredning. Vi tænkte at det da nok skulle gå. Det var en fejl. Efter første uge på camping, måtte Ann Karina have en blokade i ryggen, og vi omdannede siddegruppen permanent til en seng med ekstra madras og topmadras. 

En opredning fungerer fint med en topmadras som en ekstra opredning for et par nætter, men sjældent mere end det.

Enkeltsenge eller dobbeltseng?

Har man enkeltsenge derhjemme, er det nærliggende også at vælge enkeltsenge i sin campingvogn. Ligesom derhjemme har enkeltsenge den fordel, at man kan ud og ind af sengen uden at genere sin bedre halvdel. Nogle får også bedre nattero ved at sove alene i sengen.

enkeltsenge
Typisk indretning med enkeltsenge i hver side af campingvognen.

Ann Karina og jeg er ikke til enkeltsenge – endnu. Vi kan stadig lide at sove sammen, og ingen af os har brug for at stå op om natten. Så vi har dobbeltseng i vores campingvogn.

Vi har haft to vogne med fransk dobbeltseng. Det betyder, at sengen står op til en eller flere vægge. Der er meget brugt i campingvogne, da det giver mere gulvplads. Men det betyder også at den, der ligger inderst, skal kravle over den anden for at komme ud og ind af sengen.

Fransk dobbeltseng

Så har man brug for at komme på toilettet om natten, eller skal man ofte op for at kigge til børn, så er en fransk dobbeltseng ikke en god løsning. Vælger man den løsning skal man i hvert fald gøre sig klart, hvem der har mest brug for at ligge yderst.

Vil man gerne sove i samme seng med mulighed for at stå op uden at genere hinanden, er den fritstående dobbeltseng en oplagt mulighed. Den kaldes også for en Queensbed. Ved denne sengetype er der plads hele vejen rundt om sengen, så man kan stå ud og ind på begge sider af sengen. 

ny campingvogn - dobbeltseng
Dobbeltsengen i vores Adria Alpina. Det er fritstående, så man kan stige ud til begge sider

Ny campingvogn med køjesenge? Børn elsker dem

Rejser man med børn, er køjesenge en oplagt løsning. Man kan få vogne både med 2 og 3 køjer, og det er børnenes domæne. Det er der, der sover. Det er der, de har deres ting og sager, og det er deres hule, de kan trække sig tilbage til, når der er brug for lidt privatliv.

Jeg skal ikke komme mere end på køjesenge her. Men husk på, at børn ikke nødvendigvis selv kan vurdere sovekomforten. Så check at det er en ordentlig madras, at der er et vindue, sengelampe og fralægningsplads, at sengehestene er stabile og der er en stige op til den øverste køje.

Køjesenge

Men tag lige børnenes alder i betragtning. Teenagere vil sjældent sove i køjesenge. De vil hellere sove i deres eget lille telt ved siden af campingvognen. Så kig lige et par år frem i tiden og vurder, om børnene om nogle få år er for gamle til køjesenge. 

Tag dig tid til at prøve sengen

Alt for mange gange har jeg set folk kigge på ny campingvogn uden at prøve sengen. Måske er man på messe, og føler at man også skal lade andre komme til at se vognen, eller man føler sig lidt presset af en sælger hos en campingforhandler.

Men det er vigtigt, du tager dig tid til både at vurdere liggekomforten og sætte dig ind i sengens funktioner.

Skal du kigge på ny campingvogn, skal du op og ligge i sengen. Og ikke bare 30 sek. på ryggen. Lig der i nogle minutter, føl madrassen, og læg dig gerne på siden og på maven også. Du skal have din ny campingvogn i mange år, og du skal ligge godt i alle de år.

Kan du være i sengen? Langt fra alle campingsenge er 2 m. lange, og i mange vogne er der desuden forskel på længden på enkeltsengene. Så kan du ligge i sengen med armene over hovedet uden at fødderne rager ud over kanten eller knalder du hænder i bagvæggen i forsøget.

Prøv også at stå ud og ind af sengen. Er højden rigtig til dig? Hvis I kigger på campingvogn med dobbeltseng, kan I så leve med måden at komme ud og ind af sengen på? Prøv det, så du ikke fortryder købet senere.

Kan du betjene sengen?

Det lyder måske lidt tåbeligt, men alligevel. Der er som regel magasiner til opbevaring under senge i en campingvogn. For at få ting ud og ind af magasinet, skal du som regel vippe sengerammen med madras op. Er den for tung til dig? Husk på at der også kommer vægt af sengetøj og evt. en topmadras. 

Nogle senge har gasfjedre til at hjælpe med at løfte sengerammen op og holde sengerammen oppe. 

Andre senge er udstyret med elevation i hovedgærdet. Kan du betjene det alene, eller skal man helst være to om at hhv. sænke og hæve det?  Og hvis du påtænker at købe en topmadras (hvilket er en rigtig god ide), kan hovedgærderne i en dobbeltseng så stadig indstilles individuelt?

Vi har f.eks. en fritstående dobbeltseng i vores campingvogn. Den kan skubbes ind, når den ikke er i brug, og man får derved mere plads til at bevæge sig rundt om sengen på. Men skal sengen skubbes ind, skal vi være to om det. En person kan ikke alene skubbe sengen ind.

Giv dig tid

Så når du kigger på ny campingvogn, så giv dig tid – endda meget god tid. Det er en stor investering, så gør dig umage med at vælge rigtigt. 

Det er ikke altid muligt at prøve sovekomfort på en messe eller udstilling. Men tag ud til en campingforhandler og tag tiden der. Du skal ikke føle dig forpligtiget til hurtige beslutninger af en sælger. Hvis det er tilfældet, så forklar sælgeren, at du gerne vil kigge på vognen alene, og at du nok skal komme til sælgeren med evt. spørgsmål.

De fleste campingvognsforhandlere er egentlig kun interesseret i, at du vælger den helt rigtige campingvogn. Det giver nemlig tilfredse kunder, der næsten med garanti vil anbefale forretningen og omtale den positivt.

Annonce (læs mere efter annoncen)

Så er det – IGEN – tid til at skifte fortelt!

Er du også træt af at skulle skifte fortelt to gange om året? Det behøver du ikke længere. Med et StandBy telt fra Svensk Telt, skal du aldrig mere brug tid på at skifte fortelt
Læs mere her >>>


0 kommentar
0

Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar