Annonce (læs mere efter annoncen)
Ferie For Alle 2024

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

af Lars Sundorf
Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Her kan man følge hvordan vi har monteret LED-lys i vores vogn.

Lars fortæller:

Vi har i vores Kabe installeret LED lys, af flere grunde, for det første fordi at LED lys giver op til 85% i strømbesparelse, hvilket jo er godt både for miljøet og tegnebogen , men også fordi at det er en installation med lang levetid, et typisk LED bånd af god kvalitet, har en gennemsnitlig levetid på 50.000 timer (En normal glødepære og mange halogenpære har ca. 1000 brændetimer), og de nyere bånd med de nyeste teknologier, har op til 90.000 timer i sig. Og så selvfølgelig, fordi vi skal vide noget om det vi sælger.

Er det svært? nej ikke hvis man bare har lidt fingersnilde, så er det ikke den store videnskab. I rigtig mange campingvogne i dag, er der indbygget batteri, og dermed er 12V forsyningen tilstede, selve tilslutningen af strøm kommer vi ikke ind på i denne artikel.

Vores vogn er fra 2003, og ærligt, på daværende tidspunkt var der ikke tænkt de store tanker omkring energibesparende lys, og ej heller ret meget omkring hyggelys. Vi holder meget af og bruge vores vogn om vinteren, der opholder vi os meget i den. Derfor vil vi også gerne have noget hyggebelysning.

Vi kunne godt blot montere LED pære i de eksisterende lamper, men det syntes vi ikke giver meget hyggelys, og det giver kun lys lige hvor spotten er, hvorimod båndet, giver lys langs med hele strækningen hvor det er monteret, så derfor faldt valget på LED bånd, men hånden på hjertet, et LED bånd er ikke særligt kønt, så vi vil gerne have det lidt ”af vejen”, vi kunne vælge flere måder og gøre det på, vi kunne købe en smal liste og lime på undersiden af skabene, og montere båndet bagpå her, men i vores tilfælde, hvor vognen er optimeret til helårsbrug, er der luft bagved overskabene, og hvorfor så ikke montere det her, båndet er væk, det giver en god indirekte belysning, så det kan ikke være bedre.

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Ved enden af overskabene har vi dog en lille udfordring, her er der nemlig et kort stykke, hvor skabene går helt ind på væggen. Men det klares også nemt, båndet kan nemlig klippes over for ca. hver 3. LED, og hvad gør man så med den videre føring? – det er heller ikke noget problem, vi benytter os af et lille simpelt forbindelseskabel, som let monteres på båndet, og du har nu 2 kabelender til den videre færd frem.

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

På denne måde har vi ført LED båndet rundt, bag overskabene i vores rundsiddegruppe, på fronten løb vi dog ind i et lille problem, her gik listerne, som holder overskabene ud fra væggen, nemlig helt ned til kanten, og betød at vi ikke kunne få båndet til at sidde under, som vi kunne ved siderne, det fik vi løst ved, med en lille junior nedstryger, og save et lille spor op i listen (ca. 10mm op, som båndet er bredt), der var heldigvis kun 2 lister vi skulle gøre det ved.

Det var montering af båndet bag overskabene. Til styring af lyset har vi valgt og montere en lysdæmper, der har vi brugt en genial lille sag, som let monteres fx i et skab, da der er fjernbetjening med, hvor du kan tænde og slukke, samt skrue op og ned for lysstyrken. Samtidig er denne dæmper forsynet med de samme funktioner på selve lysdæmperen, så skulle du sen lørdag aften risikere at fjernbetjening løber tør for strøm, så kan du uden problemer både tænde og slukke samt skrue op og ned for lyset, direkte på lysdæmperen.

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

På båndet er der fra fabrikkens side fastmonteret forbindelseskabler i begge ender, vi kunne uden problemer montere vores lysdæmper i det ene overskab, således at kablet fra båndet kunne nå op og blive koblet på, nemt og enkelt, men man kan naturligvis også forlænge kablet hvis dette skulle være nødvendigt.

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Som du måske har bemærket på det første billede har vi valgt og montere en stribe LED bånd, ved vindueskarmen ud mod fronten af vognen, det er udelukkende også for hyggens skyld, for enden af vindueskarmen, er der et mellemrum, her kunne båndet sidde, så dioderne lyser ud mod væggen, altså igen, en indirekte belysning. Forsyningskablet til dette stykke bånd, er taget ved det ene hjørne, hvor det øverste bånd alligevel er klippet over, og forsynet med et forbindelseskabel. Og samtidig så er der i vognen fabriksmonteret kabelbakke i hjørnet til noget af de øvrige lamper, så kablet lod sig let gemme væk.

Da dette var færdigt, var der et stykke LED bånd tilbage, ca. ½ meter, og hvad kan man så bruge det til, jo man kan jo lige så godt udnytte det, og prøve og eksperimentere lidt, som sagt så gjort, over bordet i rundsiddegruppen, har vi et plade, monteret med 3 spot på, den er til primærbelysning og forsynet med lysdæmper fra fabrikken af, men måske man kunne lave lidt fancy hygge der…

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Og ja det kan man da…

Efter at have pillet pladen ned, klæbede jeg blot 3 strimler af passende længde på bagsiden, forbandet dem, så alle 3 bånd stykker hang sammen, dette blev gjort med små mellemkabler, som blot er 2 stykker ledning, monteret med et stik i begge ender, hvor man blot åbner stikket, sætter båndet ind, og lukker stikket sammen igen. I enden er der blot brugt et forbindelseskabel, som er identisk med mellemkablet, her er der dog blot kun stik i den ene ende.

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Det giver en ret god lyseffekt og dernæst så kan man med sindsro lave den slags numre her, når det er med LED, de afgiver nemlig stort set ikke varme, vi har haft et termometer på selve dioden, der kun sidder ganske få millimeter fra loftbeklædning, og selv efter at have stået tændt en hel dag, er dioden kun 27 grader, og dermed kan man montere disse stort set alle steder.

Det færdige resultat i rundsiddegruppen ser sådan ud

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Vi har til denne installation brugt:

  • 1 stk. 5 meter rulle selvklæbende LED bånd varm hvid
  • 1 stk. Lysdæmper med fjernbetjening
  • 5 stk. Forbindelseskabel, monteres på enden af båndet hvor man klipper dette over.
  • 2 stk. Mellemkabel, bruges til at forbinde 2 stykker bånd med, monteres let på båndet hvor dette er klippet.

Af yderlige bemærkning kan siges, at man naturligvis ikke behøver have batteri i vognen, for at kunne lave den slags her, i vort sortiment findes også ganske almindelig strømforsyninger, her kan man nemt og hurtigt sætte et dette lille stik på strømforsyningens hanstik, og i modsatte ende har man nu en helt almindelig klemme, som man uden videre kan forbinde sit LED bånd til.

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Sådan monteres LED lys i siddegruppen

Vi har monteret yderligt i vores vogn, men det vil vi vise i en anden artikel.

Vi har til denne installation valgt og bruge LED bånd med farven ”Varm Hvid”, men det er meget individuelt hvad man bedst kan lide, nogle vil måske gerne have så man kan skifte farve, eller fx vil have så man selv kan mixe og bestemme sin helt egen favoritfarve, dette gøres med et såkaldt RGB bånd, hvilket vil sige at hver diode har 3 farver i sig rød, blå og grøn, ved at kombinere disse farver kan man opnå en farve variation på op til 16,8 millioner farver, herunder naturligvis også hvid.

Et RGB bånd kunne også være lykken på teenager værelset, båndet kræver en styreboks, denne er med en fjernbetjening, hvor man selv kan mixe farver, og man kan få dem til at fade (båndet kører hele farveregisteret igennem, men den fader farverne ud og ind) samt meget andet.

På vores FAQ side er der også lidt omkring Kelvin, som er den måleenhed man bruger til temperaturen på lyset, på siden er der en skala, som giver en ganske god indikation om hvordan lyset er, ved en given Kelvin.

Slutligt skal det nævnes at det jo naturligvis ikke kun er i campingvognen dette kan bruges, vi har fx også lavet det hjemme ved fodsparket på vores køkken, det giver så meget lys, at man sagtens kan fx lave kaffe ved det. Og det bedste, med et forbrug på 26W (når lysdæmperen er skruet helt op, vores kører normalt på ca. ½ styrke) så kan det næsten ikke gøres for mindre. Du kan se mere på shoppens hjemmeside, hvor der også er guider i brugen/montering af vores produkter, og inspiration til hvor man kan bruge produkterne.

 

Prøv også at læse disse indlæg