Campingvognen er blevet et populært alternativ, når danskerne skal på skiferie, og skidestinationer melder om et stigende antal ski-campister.
En af landets største distributører af campingvogne, Campex i Vejle, konstaterer da også et øget salg af campingvogne med eksempelvis centralvarme eller vinterfortelt
I dag kan de fleste campingvogne klare både vinterkulde og kørsel i sne. Det giver campisterne mulighed for selv at have boligen med på skiferie – et populært, hyggeligt og ofte langt billigere alternativ til traditionelle skihoteller og -hytter.
– Vi får flere generelle henvendelser om vintercamping, og vi mærker også en stigende efterspørgsel på ekstraudstyr, der optimerer muligheden for vintercamping, siger Lotte Bering, Campex ApS, som er distributør af de tyskproducerede campingvogne Fendt og Hobby.
Det er på linje med eksempelvis svenske turistorganisationer, der i fjor meldte om flere danskere på vintercampingpladserne i de svenske skiområder. Også sydpå – ikke mindst i Østrig – er antallet af danske skiturister stigende.
– Vintercamping er en helt speciel oplevelse. Udover smuk og hvid natur kan børnene lege i sneen, og voksne kan bygge hyggelige vinterbarer udenfor. På den måde kan afterskiing også blive billigere. Desuden har en række vintercampingpladser opvarmede skirum, hvor man kan tørre skitøj og -støvler, hvis man ikke ønsker at gøre det i campingvognen. Hvis campingpladsen ikke ligger lige op til skiterrænnet, findes der ofte skibusser, som kører fra campingpladsen lige til lifterne, siger Lotte Bering.
For hende handler vintercamping i høj grad om god planlægning og klargøring hjemmefra. Blandt andet kan både Fendt- og Hobby-serierne leveres med luksusbetonet udstyr som gulv- og centralvarme.
– Det giver en behagelig og jævn varme i vognen, og så undgår man støjen fra blæserens motor.
Men blæservarmen både rækker og luner på en vintercampingtur, derfor kan man sagtens vintercampere med en ganske almindelig campingvogn, siger hun.
Som ekstraudstyr kan campingvognen udstyres med en elpatron (ultraheat). I Norge med forholdsvis lav elpris kan strøm være oplagt, mens gas er nemt at bytte, når beholderen er tom sydpå.
– Hvis man ikke vil træde direkte ud i kulden og gerne vil opbevare ting udenfor, er et vinterfortelt at foretrække. I modsætning til et regulært fortelt er det mindre, og taget skråner, så sneen kan glide af, siger Lotte Bering.
Endelig anbefaler hun, at man forbereder sig på campingturen i god tid.
– Det er altid en god idé at varme campingvognen grundigt op, før man rejser afsted. Hvis vognen ikke er tør, risikerer man dug. Og så er snekæder – både til bil og campingvognen en fordel – og et lovkrav i flere lande.
I Fendt-serierne peger Lotte Bering især på modellen 560 SG Opal Kamp og i Hobby-serierne på 560Cfe Excellent som populære og velegnede til vintercamping, fordi de er vinteroptimerede:
Hobby-produkterne har i mange år været Europas mest solgte, ligesom Fendt-produkterne kvalitetsmæssigt er blandt de bedste på markedet – hvad enten, det handler om udstyr, materialer eller samlet kvalitet. Alt er gennemtænkt, og specielt varmesystemet og indeklimaet har højeste prioritet. For eksempel monterer Fendt ekstra slanger og ventiler, som sikrer et bedre indeklima end sammenlignelige campingvogne. Både Hobby og Fendt tilbyder også en del ekstra udstyr, som ligeledes kan optimere indeklimaet, uanset om det er 20 graders frost eller 40 graders varme udenfor. På den måde er campingvognen det bedste skihotel, indrettet helt efter ens egen personlighed.