Sund før, under og efter campingferien!

af Amanda Bøge Bohn
amanda sund camping del1 01

Er du en af de mange campister som gerne vil leve sundere, men ikke helt ved hvordan du skal gribe det an, så er der en masse gode råd her.

Mini-guide til sundhed på campingferien

Når solen skinner og det er ferietid i Danmark, finder mange det mest behageligt at tilbringe dagen i en liggestol i solen med en kold øl i hånden. Liggestolen suppleres måske i løbet af dagen med en tur til stranden, hvor der køres en soft-ice ned for såat ende med en grillaften, der hovedsageligt består af lækre pølser, fedtrig færdigproduceret kartoffelsalat, en iceberg-salat og hvidt brød.

amanda sund camping del1 02Det smager godt, men er ikke altid lige sundt

Til måltidet indtages der drikkevarer som øl, cider og sodavand og senere påaftenen hygges der med rødvin, chokolade og småkager.

Det er ogsåhelt i orden, hvis man nyder det og prioriterer at spise lige det man vil når man har ferie. Men… hvis du gerne vil i form til ferien og bibeholde formen under ferien, så skal der justeres lidt i madvanerne.

amanda sund camping del1 03Dårlige kostvaner kan sagtens ændres

Her er en mini guide til hvordan du forbedre din sundhed inden og mens du er afsted på campingferie.

Små skridt til store forandringer

Det er meget nemt og enkelt at lave småjusteringer, som har store positive konsekvenser pålængere sigt.

 • Vidste du fx at hvis du drikker et glas vin eller en øl til maden hver dag, vil du på et år tage 3 kg. på? 
 • Hvis du udskifter det at sidde stille hver aften i en halv time, med en halv time påkonditionscyklen såvil du påkun tre år tabe dig 10 kg, uden at foretage andre ændringer?

(kilde: Brændgaard Per, Slankekurs)

Første trin til en sundere livsstil, er at følge fødevareministeriets 10 officielle kostråd som lyder:

 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 2. Spis frugt og mange grøntsager
 3. Spis mere fisk
 4. Vælg fuldkorn
 5. Vælg mageret kød og kødpålæg
 6. Vælg magre mejeriprodukter
 7. Spis mindre mættet fedt
 8. Spis mad med mindre salt
 9. Spis mindre sukker
 10. Drik vand

Sådan implementerer du kostrådene

Hvis du skulle efterleve ovenstående eksempel påmadindtag i løbet af en feriedag påcampingpladsen, så kunne kosten se sådan her ud:

Indtaget af alkohol, kunne begrænses ved at overveje at drikke andre læskende drikke som, saft, lemonade, kold vand eller danskvand med tilbehør som frisk citron/lime eller mynte.

Soft-icene påstranden kan erstattes med frisk frugt, som jordbær, vandmelon i skiver, nektariner, ærter, sprøde æbler, en håndfuld blandede nødder eller en lækker cremet smoothie (som kan købes påkarton og haves med påstranden).

Grillpølserne kan erstattes med fedtfattige kvalitets pølser som fx oksekødspølser med enebær eller soltørrede tomater og feta fra Løgismose, men grill-kød kan ogsåbeståaf laks med citron i sølvpapir, kylling eller kalkunfiletter.

amanda sund camping del1 04Sund mad behøves bestemt ikke at være kedelig

Det hvide brød bør altid skiftes ud med fuldkornsbrød, hvis det er muligt.

En salat som hovedsageligt består at icebergsalat, er der ikke meget ernæring i, den mætter ikke særlig godt og det gastronomiske niveau er ikke særligt højt.

Hvis du i stedet laver en salat baseret pågrøntsager som peberfrugter, tomater, smågulerodstern og en blanding af frisk spinat og et hovedsalat til fylde, såvil næringsindholdet være helt i top. Prøv at udskifte indtag af øl og vin til maden med vand, eller (til nød) light sodavand (hvis du er vant til at drikke meget sodavand).

Til aftenhyggen kan du overveje vindruer til rødvinen i stedet for chokolade. Og hvis du virkelig elsker chokolade højt, såspis de mørke af slagsen med et kakaoindhold påminimum 75 %.

Hvis du ofte spiser kager og småkager til aftenteen eller –kaffen, såprøv at bage kager med frugt og grøntsager. Mosede bananer kan ofte erstatte smørret, og revet squash giver god fylde i fx en gulerods- eller chokolade kage. Det lyder muligvis meget underligt at bruge squash i en kage, men squash er smagsneutralt, og giver en lækker fugtig konsistens i kagen.

Hvad kan man lave på campingferien?

Naturstyrelsen har lavet en smart hjemmeside, hvor du kan finde inspiration til vandreruter, cykelruter, naturlegepladser og overnatningsmuligheder i det fri, i dit lokale ferieområde.

Hjemmesiden hedder www.udinaturen.dk, og den opdateres løbende med arrangementer i naturen og ideer til, hvordan du bruger naturen med hele familien året rundt.

amanda sund camping del1 05Der er SÅ mange muligheder for at få rørt sig når man er på camping

Påsiden er der et interaktivt Danmarkskort, hvor du kan zoome ind pået udvalgt område og se hvad Naturstyrelsen anbefaler af aktiviteter.

Det vigtigste er, at du er nysgerrig efter at komme ud i naturen, bruge kroppen og synes det er sjovt. 

 

amanda portraet-2
Om forfatteren:

Amanda Bøge Bohn er bachelor i nordisk med sidefag i idræt og sundhed fra Syddansk Universitet. Studerer nu sundhedsfremme og formidling på Roskilde Universitetscenter. I fritiden dyrker Amanda friluftslivet og arbejder i sit eget firma: Nordic Health.

Vil du have et skræddersyet vægttabs program tilsendt hver hver uge, indeholdende en træningsguide, en kostplan og yderligere vejledning når du har brug for det, så kontakt Amanda. Det koster kun 200,- kroner om ugen.

Se mere på Amandas hjemmeside nordichealth.eu.

 

Annonce (læs mere efter annoncen)

En Autocamper kan sagtens bruges hele året!
En autocamper er ikke kun begrænset til brug om sommeren. Rigtigt mange moderne autocampere er 100 % vinteroptimeret, så de kan bruges hele året. Hos AutoCamp i Låsby rådgiver de gerne.

Læs mere her >>>0 kommentar
0

Prøv også at læse disse indlæg

Skriv en kommentar