Tyveri fra og af campingvognen bliver desværre mere og mere almindeligt. Man er derfor nødt til at sikre sine værdier bedre end tidligere. Her er nogle råd til, hvordan du kan sikre dig mod at få enten din campingvogn eller dit udstyr stjålet.
Lad os slå en ting fast med det samme. Hvis nogle vil stjæle ens campingvogn eller bryde ind i denne, så kan man ikke forhindre det. Men man kan gøre det så besværligt, at tyve vælger at gå uden om ens campingvogn, fordi det vil tage for lang tid eller støje for meget at stjæle vognen eller bryde ind. Det er derfor en god ide at sikre din campingvogn bedst muligt – nemlig mod indbrud og mod tyveri af campingvognen.
Sikring mod indbrud i campingvognen
Det er desværre alt for let at bryde ind i en campingvogn, der ikke er sikret. En standarddør i en campingvogn kan brydes op på under 15 sek. kun med hjælp fra en skruetrækker. Man bør derfor sikre døren yderligere med ekstra låse. Der findes flere af slagsen på markedet, og princippet i dem alle, er stort set ens – nemlig en kraftig lås monteret på en bøjle. Bøjlen skrues fast på enten dør eller karm, og i kraft af dens bedre fæste og bedre lås, skal man nærmest skære bøjlen ud af campingvognens side, dørkarm eller dør, for at få adgang.
Har man store serviceluger, hvor en person kan komme igennem, bør disse også sikres med bøjlelåse.
Campingvognens vinduer og tagluger er desværre også ret lette at skaffe sig adgang gennem. Desværre er der ikke nogen god måde at sikre disse yderligere. Husk derfor at lukke dem helt til, hvis campingvognen forlades.
Ønsker man at sikre sig yderligere mod indbrud, så kan man overveje at installere en tyverialarm. Disse findes der også flere af på markedet – også til brug i f.eks. en campingvogn. Her skal man som minimum sikre sig, at alarmen kører på 12V. Der er ikke megen ide i at have en alarm, der kun kører på 230V. Så kan evt. tyve blot trække el-stikket ud af campingvognen, og så hjælper den alarm ikke meget.
Den bedste tyverialarm er dog stadig sund fornuft. Undlad at lade dyre kameraer, telefoner, computere, penge m.m. ligge frit fremme i campingvognen. Indbrudstyve går efter campingvogne, hvor de forventer størst muligt udbytte. Der er derfor ingen grund til ligefrem at skilte med, at denne campingvogn bestemt er et indbrud værd.
Sikring mod tyveri af campingvognen
Man bør også sikre sin campingvogn mod at blive stjålet. For hvad hjælper det at sikre døre, luger og vinduer, hvis en tyv i stedet tager hele campingvognen med sig. Et fortelt er en rimelig god tyverisikring. Mange campister vil hurtigt ane uråd og slå alarm, hvis ukyndige tyve pakker et fortelt ned – eller ligefrem prøve at skære forteltet af campingvognen.
Men er man på rejse i f.eks. Sydeuropa, bruger mange en markise i stedet for et fortelt. En af markisens fordele er, at den kan pakkes ned på ingen tid. På under 5 minutter kan tyve have pakket markisen, hævet støttebenene, hægtet campingvognen på en bil og kørt væk. Og med mindre ens med-campister er meget årvågne, vil ingen ane uråd.
Den letteste metode til at gøre det sværere for tyve at stjæle ens campingvogn er, at sætte en lås på koblingen. Denne lås gør, at det er umuligt (medmindre låsen brydes op) at hægte campingvognen på et anhænger træk med normal størrelse kugle. Hvis man vil sikre sig yderligere, kan koblingslåsen suppleres med en gummikugle inde i selve koblingen. Så kan campingvognen ikke hægtes på noget som helst.
Man kan også sikre campingvognens støtteben med et låsebeslag. Så kan støttebenene ikke hæves uden man først har låst beslaget op (eller – igen – brudt låsen op). Monteres der låsebeslag på alle fire støtteben, vil det være besværligt og tidskrævende at stjæle campingvognen.
Endelig kan man sikre sin campingvogn med en hjullås. Denne monteres på campingvognens hjul og forhindrer dermed hjulet i at kunne dreje rundt. Simpelt, men effektivt.
Foto: Jydekrog.dk
Hvor meget skal man sikre sig?
Fælles for alle metoder til sikring af sin campingvogn er, at de ikke er helt billige, og sikringen kan også medføre en smule besvær i den daglige brug af campingvognen for en selv.
Så hvor meget man skal sikre sig afhænger af ens magelighed, frygt for at miste sine værdier, skuffelsen ved at få ødelagt sin ferie og hvor meget man vil ofre på en sikring.
Herunder er der en lille samling links, hvor du kan få yderligere oplysninger og priser.
Links
Camper Fritid (Koblingslåse, -kugler, hjullås, dørlåse, alarmer)
Jydekrog.dk (Hjullåse, koblingslåse m.m.)