Behov for mere hensyn i trafikken

af Bjarne / Pressemeddelelse
ferietrafik062007

En undersøgelse fra FDM viser, at mere end hver anden dansker (57,9 %) mener, at bilisterne ikke udviser nok hensyn. I takt med at trafiktætheden øges, opfordrer FDM bilisterne til at udvise endnu mere hensyn i trafikken.

Et horn i bund, et irriteret blik gennem bakspejlet eller måske en truende hånd ud af vinduet kan ødelægge selv den bedste morgen for en bilist. Antallet af biler på de danske veje er steget kraftigt i løbet af de senere år. Det har betydet en øget trafikmængde, hvor man fx i visse tidsrum skal se lyset skifte mange gange uden at få lov til at køre videre. Det kan være med til at fremme dårlig trafikkultur.

En undersøgelse foretaget af Catinét for FDM viser, at knapt to ud af tre (60,1 %) mener, at bilisterne holder for lidt afstand til hinanden. Ligeledes viser undersøgelsen, at omkring hver tredje (32,1 %) er irriteret over biler, som ikke når over for grønt, men må blive hængende i lyskrydset. 

”En tæt trafik kan være et irritationsmoment i det daglige. Derfor ligger der en vigtig opgave i at få bilisterne til at acceptere den tætte trafik og tilpasse deres kørsel efter det. Det kan fx være at give plads til biler, som har brug for at skifte vejbane eller først køre ud i et kryds, når man er sikker på at nå over for grønt”, siger Thomas Møller Thomsen, adm. direktør i FDM.

Undersøgelsen viser, at 57,9 % mener, at bilisterne ikke udviser nok hensyn. Den øgede trafikmængde stiller krav både til vejnettets opbygning, men også til bilisternes trafikkultur. Det kan fx ske ved at begrænse brugen af hornet og udvise hensyn overfor andre bilister, så trafikken kommer til at glide. 

”Bilisterne skal se nabobilen som en allieret, som man gerne lader komme foran. Ved fx at give plads til biler, der skal ind fra en sidevej og være fortrolig med flettereglen, kan man understøtte en mere glidende trafik og fremme god trafikkultur. Hensyn og tålmodighed er nøgleord i trafikken”, siger Thomas Møller Thomsen.

FDMs undersøgelse viser desuden, at næsten hver fjerde (23 %) irriteres over en unødig brug af hornet, mens hver femte (19,7 %) mener, at de danske bilister er for dårlige til at placere sig i den rigtige vejbane.

FDM vil i hele oktober sætte fokus på trafikkultur. Læs mere på www.gotrafikkultur.dk samt i Motors oktobernummer.

Prøv også at læse disse indlæg