Kampagne skal få bilister til at tænde lygterne

af Bjarne Søby
Nu skal det være slut med slukkede lygter. En ny oplysningsindsats fra FDM skal få bilisterne til at tjekke, om deres bil har automatisk lys i lygterne

Mange nyere biler tænder ikke automatisk lygterne i mørke og regn. FDM vil gennem en oplysningskampagne få bilisterne til at tjekke, om deres bil tænder lygterne automatisk.

En mørk vej hvor, der kører flere biler med slukkede baglygter, er ikke et særsyn i Danmark. Årsagen er, at mange bilister er ikke opmærksomme på, at de selv er nødt til at tænde for- og baglygterne, når sigtbarheden er nedsat fx i regn, tåge og mørke.

Men nu skal det være slut med slukkede lygter. En ny oplysningsindsats fra FDM skal få bilisterne til at tjekke, om deres bil har automatisk lys i lygterne.

”Sidste vinterhalvår fik vi mange henvendelser fra bilister, som var frustrerede over, at der kørte så mange biler rundt i trafikken uden tændt baglys selv efter mørkets frembrud. Derfor minder vi i løbet af november bilisterne om, at de skal tjekke, hvordan lyset fungerer på deres egen bil. Vi vil derfor køre radiospots, så budskabet kommer ud til bilisterne, når de befinder sig ude i trafikken,” siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM. Derudover vil FDM sætte fokus bilens lygter på egne og på de sociale medier.

De mange slukkede baglygter skyldes, at der i 2011 kom nye EU-krav om lygteføring, men til forskel fra de hidtidige danske standarder blev der kun krav om automatisk kørelys foran.

Ændringerne fik især konsekvenser for de danske bilejere, da man i Danmark i mange år har været vant til automatisk kørelys både foran og bag på bilen. Dermed skulle de danske bilister til at ændre vaner og nu selv huske lygterne i lygtetændingstiden.

”Selv om bilen har reflekser, så kan slukkede baglygter føre til farlige situationer, så der er al mulig grund til at huske lyset. På nogle biler registrerer en sensor, at det er ved at blive mørkt, og så tændes det rigtige nærlys og baglygterne. På andre bilmodeller skal føreren selv huske at dreje lyskontakten for at få korrekt lys på bilen. Det er ofte her, problemet opstår, da der desværre er bilister, som enten glemmer eller måske slet ikke er klar over, at deres nye bil ikke tænder lygterne automatisk,” siger Søren W. Rasmussen.

Det koster en bøde på 1.000 kroner at køre med forkert lygteføring. Læs mere om korrekt lygteføring og hør radiospot på www.fdm.dk/husk-lygterne.

Prøv også at læse disse indlæg