Flere og flere danske campister fejrer jul, eller hygger i juledagene på camping. Og den danske julemad er jo dejlig spise. Men nogle gange kan det måske virke uoverskueligt at skulle lave det i et campingkøkken. Men det er slet ikke så svært som det kan lyde.
Vi har sat os for, at når vi er på camping her i december vil vi lave julemad. Første forsøg er and med tilbehør. Nu er det sådan, at vi jo kun er 2 personer. Og da vi trods alt ikke har lyst til at spise and i en hel uge i træk, købte vi et par berberiandebryster i stedet for. Og da vi er lidt på kur, så blev tilbehøret også lidt anderledes.
Egentlig var det meningen at vi ville lave det ene på grillen, og det andet i vores billige, nyindkøbte Airfry maskine. Vi fandt dog ud af, at et andebryst var mere end rigeligt til os to, så det blev kun tilberedt i Airfryer´en. Vi er ret nye ud i det er Airfry madlavning, så vi var lidt spændte på det. Men vi blev meget positivt overrasket.
Hvis du ikke kender en AirFry ovn, kan den vel nærmest beskrives som en varmluftsovn du kan bruge både hjemme og på farten. Den kræver dog strøm. I en Airfry kan du tilberede alt muligt mad uden brug af fedtstof. Også sådan noget som stegte kartofler og pommes frites.
Vores andebryst blev krydret godt med salt og peber, og 20 minutter senere, kom der et sprødt andebryst ud af maskinen.
Tilbehøret valgte vi at lave som en salat i stedet for den klassiske rødkål. Man får MEGET syltet rødkål igennem hele december, så det er rart med lidt forandring. Så det blev til en salat af rå rødkål, appelsin, honningekandiserede valnødder og tranebær. Vi lavede helt almindelige kartofler og saucen fik også et tvist.
Saucen blev lavet af nedkogt rødvin tilsat en enkelt lille kanelstang. Der blev tilsat ribsgele, grøntsagsbouillon og andefedt. Kanelstangen gav en svag smag af kanel, men på ingen måde for dominerende.
Andebryst 300g.:
- Drys med salt og peber og evt laubærblade
- Steges i AirFry´er 200 gr. 17 min. med skind opad, og 2 min. vendt om med skind nedad.
Sauce med et kaneltwist:
- 500 ml. Rødvin koges ned til ca. halvdelen
- Kanelstang koges med i hel processen (kommes i fra starten)
- 250 ml. Valgfri fløde tilsættes. Vi brugte en fedtfattig version fra Netto
- 1 spsk. Ribsgelé
- Andefedtet tilsættes
- 4 tsk. Hvidvinseddike (eller efter smag) for at kompensere lidt for det søde.
- Kulør efter behov og lyst
Rødkålssalat med søde valnødder, tranebær og appelsin
- Rist ca. 100 gr. valnødder med en spiseskefuld honning
- Læg nødderne til side, så de kan tørre
- ¼ rødkålshoved snittes fint
- Appelsin skrælles – gerne med kniv for at få alt det hvide væk. Skæres herefter i passende tern.
- Tilsæt ca. en håndfuld tranebær
- Bland det hele sammen og drys de søde valnødder hen over salaten.
Det hele anrettes og serveres med kartofler.
Og vupti – en sundere og mere campingvenlig version af juleanden er serveret .
Anden kan selvfølgelig også laves på grillen, en stegepande eller i ovnen. Vi er dog blevet ret glade for vore nyanskaffede AirFry og kommer helt klar til at have den meget med på camping fremadrettet.