En stor del af alle campingenheder bruger gas. Uanset om det er en campingvogn, autocamper eller teltvogn, bruges det ofte på den ene eller anden måde. Mange er bange for at bruge gas, men det behøver du ikke at være, så længe du overholder nogle simple retningslinier.
Gas bruges til stort set alt
Gas i en campingenhed bruges til flere forskellige ting. Det bruges bl.a. til opvarmning og madlavning. I gamle dage blev det endda brugt til belysning, da mange lamper der blev brugt på camping, kørte på gas.
I en campingvogn er der som regel plads til to store (10 el. 11 kg.) gasflasker. I en autocamper, er det autocamperens eller van´ens størrelse der afgør hvor mange og hvor store gasflasker der er plads til. I nogle teltvogne, er der plads til en 5 kgs. gasflaske i bagageboksen.
Når man har to gasflasker, er der et system der hedder Duo Control. Det gør at løber den ene gasflaske tør, skifter systemet automatisk over til den anden flaske. For vi ved jo godt alle sammen, at løber man tør for gas, så sker det ALTID midt om natten. Så slipper farmand for at skulle op om natten for at skifte gasflaske.
Gas er på ingen måde farligt hvis man sørger for, at ens vogn er gastestet. Få gastestet din vogn hos en autoriseret gasinstallatør, som din campingforhandler, hver 2. år, og få dem til at tjekket hele systemet igennem, så er du altså temmelig sikker. Gas har været brugt igennem årtier som energikilde. Bare tænk – hvad bruger du til din grill derhjemme hjemme på terrassen? Eller når du er på camping? Eller i dit køkken for den sags skyld. For en sikkerheds skyld, kan du installere en gasalarm. Der findes mange forskellige typer der er gode til campingbrug.
De fleste typer varmesystemer kører på gas. Du kan køre nogle på strøm, eller autocampere på dieselfyr, men gas er nu altså temmelig effektivt. Det kan varme op sommer som vinter.
Hvilken type flaske skal jeg vælge?
Hvis det er koldt om vinteren, skal man dog være opmærksom på, at ikke alle gasflasketyper fungerer lige optimalt. Komposit-flasker (letvægtsflasker), kan ”fryse”, så at man ikke kan få alt gassen ud af flasken. Så om vinteren, kan det være en stor fordel at bruge stål eller metal/aluminiumsflasker. De fungerer simpelthen bare bedre i frostvejr. Ellers kan man nogen steder, købe isoleringsmåtter til gasflaskerne. Om de virker, må jeg være dig svar skyldig. Vi har ikke selv prøvet dem. Vi har set – hos andre – at de nogle gange faktisk bare isolerer kulden i flasken, og ikke afhjælper selve problemet med af få gassen ud af flasken.
Gas bruges jo meget all-round når man er på camping. En ting er opvarmning og madlavning inde i vognen, men man kan også bruge gassene til grillen, eller til en varmeovn i forteltet. Samtidigt er det også smart at slå køleskabet over på gas når man kører. Så kan man holde madvarerne kolde når man er på farten.
Når man kører med gassen tændt, om det er varmen eller køleskabet det bruges til, er det smart at få en crash sensor installeret. Denne gør, at skulle man komme ud for et uheld, slår gassen automatisk fra.
Køb af gas
Gas kan købes i de fleste byggemarkeder og tankstationer. De fleste campingforhandlere og campingpladser sælger det også. Men det kan godt betale sig at se sig for. For der er tit tilbud et eller andet sted. Hvis man skal køre sydpå, kan det helt sikkert betale sig at købe gassen i grænsebutikkerne. Der er rigtigt mange penge at spare der.
Skal man til Østrig, er der flere campingpladser der, der tilbyder fast gastilslutning. Så kommer campingpladsens gasmand forbi og trækker en gasslange direkte ind i din gaskasse og tilslutter den vognens gassystem. Så betaler du efter forbrug, og behøver ikke at bekymre dig om du løber tør for gas. Dette er virkelig smart. Vi har især brugt det når vi er på vintercamping i Østrig. Her er det på Sportscamp Woferlgut.
Selv om der er mange nye og alternative energikilder til campingbrug, er gas stadigvæk den mest brugte og driftssikre. Har du spørgsmål til sikkerhed, eller andet, er der ansatte i de danske campingbutikker der er uddannet i gas.