Sådan holder du varmen i campingvognen

af Henning Klibo (tekst & foto)
Sådan holder du varmen i campingvognen

Der findes vel ikke noget som dejlig hygge i et behageligt opvarmet rum. Her kan du læse om nogle tips til at sikre dit velvære i campingvognen.

Komfort med blæservarme

Har du et luftbåret varmesystem, er det vigtigt at styre luftcirkulationen. Prop ikke skabe og magasiner til, så der lukkes af for luften bag i skabet. Den varme luft fra gasovnen skal cirkulere rundt i hele vognen, helt ud i hjørnerne under magasiner og op bag ryghynder og overskabe, så der ikke dér dannes kuldelommer, hvor kondens og dermed fugtskader, kan opstå.

Styr blæseren

Brænder gasovnen og kører blæseren på fuldt blus, men synes du alligevel, varmen er ulige fordelt i vognen (gælder større vogne med køjer). Så kan du med fordel installere en ekstra blæser i køjeafsnittet for at få større gennemstrømning i varmeslangerne og dermed større mængde varm luft ud i boarealet. Temperaturen styrer du ved indstilling af termostaten på ovnen. Forsøg at tilnærme den mellem 19° og 22°C. Indstil blæseren på trin 2 – 3, så skabes der ikke turbulens i slangerne, der ellers vil forhindre en regelmæssig luftudstrømning.

Forbedrer dit indeklima

Du kan forbedre luftcirkulationen yderligere, hvis du laver dobbeltbund i magasinerne. Monter 4-5 mm plywood-plader ca. 2 cm over gulvet, svarende til udskæringerne i magasinernes frontpanel. Klods pladerne op med små listestykker, så du ikke lukker for luftgennemstrømningen. Omkostningerne kan beløbe sig til ca. 1.000 kr. for den ekstra blæser og ca. 500 kr. for dobbeltbundene.

El-gulvvarme

Har du installeret termostatstyret el-gulvvarme, har du en større chance for at skabe en homogen temperaturfordeling fra gulv til loft. Er temperaturen ved gulvet højere end 26-27° C, så vil det for de fleste personer føles ubehageligt.

Komfort med centralvarme

Har du en såkaldt helårsvogn med centralvarmeanlæg, er forudsætningerne for at skabe et behageligt indeklima noget enklere. Indstil kontrolpanelet på Alde-systemet, så du har konstant cirkulation og lad gulvvarmen tage det største ”læs” med at opvarme campingvognen.

Husk at holde alle luftkanaler og klimaryglæn frie. Så varm luft kan passere op bag ryghynderne og sengemagasinerne, og derved trænge videre op til loftet og dale ned i det frie bo-areal. Hermed skabes en så homogen temperaturfordeling fra gulv til loft som muligt.

Sætter du natsænkning til, så lad ikke temperaturen gå ned under 14°, da systemet derved igen skal bruge meget energi(gas) for at komme op på komforttemperaturen på 21° til 23°. Og risikoen for kondens i hjørner og ruder kan opstå.

Måske den mest hyggelige måde at holde varmen på... en god varm dyne :)Måske den mest hyggelige måde at holde varmen på… en god varm dyne 🙂

Generelle tips

  • Når du udlufter, mens du bor i vognen. Så gør det kun i et kort tidsrum, da luften skiftes ud og møblerne stadig er ”varme”.
  • Installer Ultraheat i dit blæservarmesystem. Effekten er på op til 2000 Watt og vil kunne tage broden af det værste ubehag.
  • Få monteret tæpper i gangarealerne. Når fødderne føles varme, så føles det mere behageligt i et rum.
  • Rul myggenettene ud i vindueskassetterne, da de vil agere som isolering og sparer gas og formindske kondens.
  • Når varmesystemet slukkes, og temperaturen falder i vognen (varm luft kan indeholde store mængder vand). Så er det vigtigt, at vognen udluftes effektivt med jævne mellemrum, da der ellers kan dannes store mængder kondens. Og på længere sigt kan der opstå risiko for råd og svamp. Derfor bør det også undgås at tildække ventilationsristene i bunden af vognen.
Links:
Relevante Link(s) : Truma | Alde

 

 

Prøv også at læse disse indlæg