Test af Isabella Universal 360 – Del 1

af Bjarne Søby
Image


Frem til april næste år, vil vi teste et Universal 360 fortelt fra Isabella, og vi er spændte på, hvordan det klarer sig gennem efterår, vinter og forår.

Universal 360 fra Isabella er et deltelt. Dvs. et fortelt, der ikke dækker hele campingvognens side, men kun en del af denne. Et deltelt er derfor uafhængigt af campingvognens forteltsmål, og det samme telt kan anvendes på flere forskellige campingvogne. Deltelte kendes især fra vintertelte. Disse er kendetegnet som små, stærke fortelte med stærkt skrånende tag, så sneen let kan glide af.

Men delteltet kan bruges i mange flere sammenhænge end blot som vintertelt. Da det som regel er mindre end et normalt fortelt, fylder det ikke ligeså meget, det vejer mindre og det er hurtigere at stille op og tage ned.

Netop det, at teltet hurtigt kan stilles op og tages ned, er helt ideelt for os. Vi har nemlig planlagt at tage på en række weekendture gennem efteråret, vinteren og foråret. Og vi orker ikke at sætte vores store fortelt op blot for en weekend. Det tager for lang tid, og dermed bruger vi for meget af weekenden til arbejde med forteltet og for lidt tid til at nyde at være på camping.

At campere i ydersæsonerne og om vinteren stiller store krav til et fortelt. Regn, kulde, blæst og endda sne er hård kost for teltet, hvorfor teltstænger og teltdug skal kunne modstå ret barske forhold. Isabella Universal er beregnet til brug i ydersæsonerne, og udstyres teltet med en vintersikring, kan teltet benyttes hele året.

Universal serien har mange af de samme features som Isabellas sommertelte. Der er døre både i front og gavl, nedfældbare forstykker, vinduer, gardiner og gode muligheder for udluftning. Især udluftningen er vigtig om vinteren, hvor man bruger opvarmning en stor del af tiden. Universal leveres kun med Zinox teltstænger i stål. Måske er disse lidt tunge for et rejsetelt, men til gengæld er det et meget stærkt stangsæt.

Image
Dert er udluftning med myggenet i gavlen

Image
Men desværre sidder den så højt, at man er nødt til at stå på en skammel for at nå lynlåsen

Universal fås i tre forskellige størrelser – nemlig 300, 360 og 420. Tallet indikerer længden på teltet, så vi skal altså teste et telt, der er ca. 360 cm. langt. Dybden er 230 cm. for alle Universal telte.

Når man vælger deltelt skal man som sagt ikke tænke på forteltsmål, men til gengæld skal man tage højde for campingvognens længde og placering af dør og vinduer. Det er nemlig bedst, hvis taget står helt lige. Dvs. at teltets tag skal være fri af evt. rundinger hhv. bagerst og forrest på campingvognen. Et Universal 360 passer derfor på campingvogne med en karrosserilængde på omkring 5 meter eller derover.

Image
Teltet fylder kun en del af campingvognens side – deref navnet: Deltelt

Modsat et sommertelt, der sidder i campingvognens forteltskinne hele vejen rundt på campingvognen, så er det kun delteltets tag, der sidder i forteltskinnen. Siderne på et deltelt presses som regel ind mod campingvognens sider med en teltstang eller lignende. Og det er her man skal tage højde for dør og – især – vinduer. Det kan nemlig være svært at få teltet helt tæt, hvis tilslutningen sker hen over et vindue. Der sker intet med vinduet, da afslutningen ind mod campingvognen normalt består af en skumgummipude. Men da vinduet normalt rager et par centimeter ud fra campingvognens side, kan man ikke altid få skumgummipuden presset helt ind til campingvognens side omkring vinduet.

Image
Afsluttes der over f.eks. et vindue, kan det være svært at få teltet til at slutte helt tæt

Vi har lånt et Universal 360 af Isabella, og skal som sagt teste det under mange forskellige forhold gennem de næste måneder – herunder også egentlig vintercamping i Sverige. Vores første tur med teltet var dog i Danmark – nærmere bestemt på Falster Familiecamping i en skøn og solrig efterårsweekend.

Første gang vi skulle sætte teltet op, brugte vi ca. 1,5 time fra start til den slut. Og med ’slut’ mener vi, der hvor gulvtæppe, strøm og møbler er på plads. Det var overraskende nemt at sætte op. Vi fulgte den udmærkede opsætningsvejledning, og fik teltet op – næsten – uden problemer. Vi lavede dog et par små fejl undervejs – fejl som vi vil tage højde for næste gang vi sætter teltet op. Vi venter derfor med at skrive om selv opsætning af teltet, indtil vi selv har mere erfaring i den proces.

Image
Efter halvanden time var alt på plads

Med et grundmål på ca. 380 x 230 cm. er det selvsagt ikke så meget plads i et Universal 360 som i vores Commodore Alpha med et grundmål på ca. 600 x 300 cm.. Men vi var alligevel overrasket over, hvor meget plads det alligevel var i vores Universal 360. Der var god plads til et bord og tre positionsstole. Desuden var der plads til Sissel i hendes kørestol, varmeovn, sko og Sissels legetøj.

Image
Sissel i sit ‘lege-hjørne’

Vi valgte at lave indgang i gavlen. Døren her er nemlig både højere og bredere end i fronten, så her kunne vi uden problemer får Sissels kørestol ind. Dette vil også være aktuelt for familier med f.eks. barne- eller klapvogn.

Image
Det er let at få en kørestol, klap- eller barnevogn ind i teltet

Der er vinduer i både front og i begge gavle. Det giver et godt lysindfald og teltet virker meget lyst og luftigt. Vi har før prøvet deltelte, der kunne virke lidt klaustrofobiske, men det er altså ikke tilfældet her.

Image
Masser af lys og luft

Vores første tur med teltet var som tidligere nævnt i en dejlig og solrig weekend i efteråret. Men på trods af solen, blev det alligevel køligt om aftenen. Vi måtte derfor tønde for vores Zibro ovn for at få lidt varme i teltet. Pga. teltets størrelse, blev der hurtigt varmt, og vi sad ude i teltet hele aftenen.

Image
Der var ingen stang der hvor vi ville have vores lampe, så vi spændte en bardun ud, og hængte lampen i den

Vi er positivt overrasket over dette Universal 360 telt. Det virker solidt og gedigent. Nu glæder vi os til at komme af sted på camping og prøve det igen, og vi vil løbende skrive om vores erfaringer med teltet gennem de næste måneder.

Image
Universal er et dejligt telt. Vi hyggede os i det, og glæder os til vores næste tur med teltet

Links:
Hjemmeside: Isabella

Prøv også at læse disse indlæg