Vi tester: DWT Fiesta 300

af Bjarne Søby
dwt Fiesta 300

Vi havde et DWT Fiesta 300 fortelt med på tur i foråret 2009, og vi fik testet det under forhold, der blev en del hårdere end forventet.

Fiesta 300 er et heltelt i 3-meter klassen, og til pris på lige omkring 8.500,- kr. (omløbsmål 971 -1000), må det siges at være et godt alternativ til de billige ‘supermarked-telte’. Og på papiret ser teltet ud til at yde fuld kvalitet til prisen. Teltdugen er syntetisk. Taget er af coated acryl ,og siderne er af Trailtex, der et åndbart, let, lysægte og vaskbart materiale. Græs- og beskyttelseskanter er coated polyester. Stangsættet er af 25 mm. stålrør, og dem samlede vægt er 52,5 kg.

Umiddelbart lyder det som et prisbilligt rejsetelt i en udmærket kvalitet, og vi var da også spændte på om teltet levede op til vores første indtryk. Så fuld af gå-på-mod gik vi i gang med at stille teltet op på Topcamp Nordstrand i Frederikshavn.

Når man får et nyt fortelt, prøver man som normalt at lave en prøve-opstilling derhjemme, eller i det mindste kigge telt- og stangsæt igennem inden man stiller teltet op. Det mente vi nu ikke var nødvendigt. Vi har jo stillet et utal af forskellige telttyper op, så hvor svært kan det være?

Den indstilling fortrød vi bittert, da vi åbnede posen med stangsættet, vendte bunden i vejret på den, og hældte stangsættet ud på græsset. Da stålrørene larmende væltede ud på græsset, måtte vi i samme sekund konstatere, at et af de områder hvor DWT har sparet for at kunne sælge teltet så billigt, er ved at undlade at pre-samle stangsættet. Dvs. alle beslag, alle skruer og møtrikker, alle vingeskruer, alle beskyttelseslapper m.m. lå løst i posen. Oprindeligt havde mange af løsdelene være pakket i små plastikposer, men disse var gået i stykker, så vi hældte altså stænger, skruer, møtrikker i løsdele ud på græsset.

dwt Fiesta 300
Stænger og beslag i græsset – det virker lidt uoverskueligt

Men sket er sket, så vi gik i gang med at samle op og sortere. Under sorteringen af løsdele kom vi i tvivl om, hvad der var hvad, og konsulterede derfor teltets brugervejledning for at få hjælp. Men der blev vi svært skuffet. Den vejledning, der følger med Fiesta 300 er ikke til megen hjælp. Den viser i store træk, hvordan teltet skal stilles op, men da stænger og løsdele ikke er mærket op, kan man ikke se i manualen, hvor de enkelte dele skal anvendes. Der er kun en metode – nemlig: Prøv dig frem.

dwt Fiesta 300
Sådanne beslag skal du selv samle

Da vi langt om længe havde fået samlet stangsættet, gik vi i gang med at sætte teltet op. Det gik egentlig let nok, men vi rendte da ind i et par problemer undervejs. DWT Fiesta leveres i to versioner med hhv. 240 cm. dybde og 300 cm. dybde. Men det er det samme stangsæt, der leveres til begge versioner. Det skal man huske at tage højde for, ved at bruge den korrekte forlængerstang, når teltet sættes op. Manualen er ikke til nogen hjælp, da stængerne ikke er mærket op, så igen – man må prøve sig frem.

Da vi endelig havde fået styr på stangsættet, gik det let at sætte teltet op. Teltet er let at pløkke, og det var let at spænde teltet ud. At vi brugte så megen tid på stangsættet, skyldes alene vores egen utålmodighed. DWT skal spare nogle steder for at kunne sælge teltet så billigt, og har derfor valgt at undlade at pre-samle stangsættet. Så bruger man et par timer på at samle stænger og beslag, samt mærke stænger op inden man tager teltet med på camping, vil man ikke opleve de samme problemer som os.

dwt Fiesta 300
Fiesta 300 er et lyst og luftigt fortelt, og Sissel nød at kigge ud af de store vinduer

Fiesta 300 et er lyst og luftigt fortelt. Der er store vinduer i front og gavl. På vinduerne i fronten er der normale vinduer med gardiner. På vinduerne i gavlene er vinduerne matterede, så man ikke kan se igennem dem. Der medfølger ikke gardiner til vinduerne i gavlene.

dwt Fiesta 300
Vinduerne i gavlene er matteret

Både forstykker og gavle kan lynes helt af, og der kan etableres døråbninger i begge sider i fronten og i begge gavle.

dwt Fiesta 300
DWT’s system til montering af gardiner er smart og enkelt

De store vinduer i gavlene har myggenet på indersiden og kan rulles op. Det giver selvsagt rigtig god ventilation uden at teltets stabilitet forringes. Der er også ventilation øverst i fronten.

dwt Fiesta 300
De store vinduer i gavlene kan rulles op. Der er myggenet på indersiden så stabiliteten bevares

Det var typisk dansk forårsvejr, mens vi var på tur med DWT Fiesta 300. Dvs. sol og varme, og regn og blæst.

Når solen bager, er dejligt med de gode udluftningsmuligheder i teltet. Det skaber luftcirkulation og en rimelig temperatur. Teltet holdt – som forventet – tørt i regnvejr. Selvom vi oplevede dage med silende regn, var der tørt inde i teltet.

dwt Fiesta 300
Tvungen udluftning øverst i teltet

Under vores ophold på Topcamp Nordstrand havde vi et døgn med hård kuling. Vi fik vinden direkte ind på forteltet, og det satte selvsagt teltets konstruktion på en hård prøve. Stangsættets tværstivere – altså de stænger, der går under taget fra campingvognen og ud til teltets front – er sammensat af 4 stålrør. Kun et sted, er rørene skruet sammen. De øvrige samlinger er blot med en kliklås. Stangsættet kan derfor flekse ret meget, og dette fik vi især at mærke, da blæsten hamrede løs på teltet.

dwt Fiesta 300
Der er syet fæste til stormsikring ind i teltet

For første gang i min tid som campist oplevede jeg et stangsæt, der bevægede sig i ryk fra side til side. Jeg målte bevægelser på op til 40 cm. i sideværts bevægelser i fronten lige under taget. På et tidspunkt, var bevægelserne så voldsomme, at jeg blev bekymret for campingvognen. Hvis vinden blæste teltet omkuld, vil teltets stålstænger kunne beskadige vognen slemt. Jeg overvejede at tage taltet ned, men så gik der en fanden i mig, Hvis man sælger et fortelt i Danmark, så skal det kunne klare lidt dansk blæsevejr, så jeg valgte at lade teltet blive stående. Det var jo en test, så lad os bare teste hvad teltet egentlig kan klare, tænkte jeg.

Pløkkerne holdt fast, og teltet løftede sig ikke nogen steder. Så det var alene et spørgsmål om stangsættet kunne holde til vindens pres og de voldsomme bevægelser som følge deraf.

Og det kunne det altså godt. Min frygt var ubegrundet, og næste dag, da vinden igen lagde sig, var jeg glad for at jeg ikke havde forsøgt at tage teltet ned. Uden nogen form for stormsikring, og med 20 m/s direkte ind på teltdugen, havde teltet klaret sig uden problemer. Det så voldsomt ud, men det var så også det. Teltet stod lige så flot som før blæsten satte ind.

dwt Fiesta 300
DWT Fiesta 300 – efter vores mening et godt telt til prisen

Så vores konklusion må være, at det er et godt telt til prisen. Det kan tåle det danske vejrlig, der er god udluftning, og materialevalget virker ok. Der er sparet på stedet som gardiner og samling af stangsæt, men igen – man får hvad man betaler for. Og får ca. 8.000 kr. for man rigtig meget fortelt i DWT Fiesta 300.

Links:
Hjemmeside: DWT

Prøv også at læse disse indlæg