Bo billigere med din autocamper

af Ann Karina
autocamper stellplatze

Når man rejser rundt med en autocamper, er man langt hen af vejen selvforsynende. Det stiller også nogle anderledes krav til overnatningsstederne end hvad det gør for f.eks. campingvogne, teltvogne eller telte. Mange vælger at overnatte på rastepladser, men der er også andre muligheder.

Johannes Dahl fra Autocamp i Låsby fortæller: “En autocamper er ofte udstyret med en stor ferskvandstank – ofte på over 100 l. samt en tilsvarende spildevandstank. Samtidigt har en autocamper ofte fået installeret solceller, hvilket gør uafhængigheden endnu større.”

“På trods af at man sagtens kan klare sig uden at køre ind på campingpladser m.m., kan det være rart ind imellem at holde ind. Her findes der overalt i Europa pladser der er forbeholdt autocampere og deres behov – nemlig stellplätze. Stellplätze er nok mest velkendt i Tyskland og Frankrig, men bliver mere og mere udbredt i Danmark også”, fortsætter Johannes med at fortælle.

Mange stellplätze har en fantastisk beliggenhedMange stellplätze har en fantastisk beliggenhed

Hvad er en Stellplatz?

En stellplatz er et område der er forbeholdt autocampere. Det kan være alt fra en almindelig parkeringsbås til større områder med forskellige faciliteter. Da autocampere jo ikke lige så ofte har brug for sanitære faciliteter så som tømmesteder til spildevand og toilet, samt mulighed for påfyldning af ferskvand lige så ofte som andre typer campister, er det fint at have forskellige typer pladser at vælge imellem. Nogle stellplätze tilbyder også badefaciliteter.

Johannes deler ud af sine erfaringer, “Fælles for rigtigt mange stellplätze er, at de enten er placeret meget naturskønt ned til en sø eller flod, eller meget centralt i forhold til et bycentrum eller en motorvej. I Tyskland er der sjældent mere end 20 – 30 km. i mellem pladserne, så der er fin mulighed for at finde en plads tæt på det man ønsker at se.”

Stellplätze er ikke gratis at benytte, men noget billigere end etablerede campingpladser. På stellplätze er der et basisgebyr for overnatning og ma betaler ofte kun for de faciliteter man benytter. I Tyskland er priserne ca. 10 Euro for en overnatning og max. 1 Euro pr. anden service (tømning af spildevand, påfyldning af ferskvand m.m.). Ofte er der også muligt at få strømtilslutning mod betaling.

Hvordan finder man en Stellplatz?

Der findes forskellige oversigter over etablerede Stellplätze. De findes enten online eller som en fysisk bog man kan have med sig på turen. Herunder finder du et par links til gode online steder at finde stellplätze.

Den mest benyttede bog er BordAtlas. Denne bog kan købes online og der findes en online oversigt samt en Web app til smartphone. Den kan også købes hos de fleste danske campingforhandlere herunder AutoCamp i Låsby.

Johannes Dahl afslutter med at fortælle, “Stellplätze er et godt alternativ til de etablerede campingpladser, eller til rastepladser. Stellplätze er rigtigt gode til en enkelt overnatning eller to og giver en tryghed og sikkerhed man ikke har på en rasteplads.”

Autocamp

Stellplatz Danmark

Mein Platz

Wohnmobil Atlas

Bord Atlas

Prøv også at læse disse indlæg