Gennem hele sæsonen skal vi have et Penta Concept fortelt på vores Adria for at gøre os vores egne erfaringer med teltet og dets egenskaber. Det vil der komme en række artikler ud af, og her kommer så den første – nemlig fra opstillingen af teltet.
Vi har aldrig før haft et fuldt fortelt på vores Adria 743 før, så vi var lidt spændte på hvordan det ville være at sætte et så stort telt (omløbsmål 1200) på campingvognen. Vi var især opmærksom på vindstyrke og -retning, og havde allieret os med ekstra hjælp til at holde teltdugen under opsætningen. Men vinden var ikke særlig stærk, så det blev ikke et problem.
Vi har aldrig sat en Penta op før, og vi var blevet tudet ørerne fulde med, hvor svært det var at sætte en Penta op. Så vi var lidt spændte på projektet, men hva’… vi har sat så mange forskellige telte op uden problemer. Så mon ikke det nok skulle gå…
Teltet blev leveret i tre kasser. En med teltdug, gardiner og døre, og to kasser med stænger. At stængerne leveres i to kasser er ret smart. Den ene kasser indeholder selve ‘standard’ stangsættet – dvs. de stænger, der anvendes i alle Penta-modeller. Den anden kasse indeholder de stænger, der er specielle for netop den version, man har købt – f.eks. ekstra støttestænger o.l.. Standard-stængerne er markeret med grå farve i opstillingsvejledningen, så det er let at finde ud af hvor de mange stænger skal sættes.
Alt dette forudsætter naturligvis at man har kigget i en opstillingsvejledning, inden man pakker alle stængerne ud. Ved en fejltagelse var der ikke blevet lagt en opstillingsvejledning med vores fortelt, og i forsøget på at finde den, åbnede vi alle kasser og hældte alle stænger ud i håb om den lå i en af kasserne med stænger.
Men nej – vi fandt ingen vejledning, men til gengæld lå alle stænger nu i en stor bunke på græsset foran campingvognen.
Heldigvis har Isabella lagt alle deres opstillingsvejledning ud på deres hjemmeside, så vi kunne gå op til lejrchefen og få printet en vejledning ud.
Vi printede en opstillingsvejledning hos lejrchefen
Først lagde vi Groundcover ud der hvor teltet skulle være. Groundcover har i de seneste år været et varmt emne, idet Campingrådet ikke ville tillade at Grundcover går længere ud end teltes bund. Men ved at lade sit Grundcover stikker 10 – 20 cm. ud fra teltets bund, beskytter man teltet mod opsprøjt, alger m.m.. Så selvom Campingrådet ikke tillader at man lader sit Groundcover stikke ud under forteltets bund, så har vi valgt at gøre dette alligevel. Campingrådet er ikke en lovgivende myndighed, så vi vil rettet os efter lejrchefens anvisning. Hvis vores brug af Groundcover giver anledning til påtale, skærer vi naturligvis dette ind til forteltets kant.
Her er jeg i færd med at finde ud af hvor de mange stænger skulle placeres
Det tog ca. en halv time at finde ud af hvor de mange stænger skulle være. Vi lagde på dem ud på Groundcoveret efterhånden som vi fandt deres placering i teltet.
Så kommer vognafdækningen på
Da vi havde fundet ud af hvor alle stængerne skulle sidde, hvor det blevet tid til at trække teltdugen i campingvognens forteltsskinne. Da vi regnede med at det ville blive tungt at trække dugen gennem skinnen sprøjtede vi først hele forteltsskinnen med Isabellas AquaTex (silikone), der gør at teltet glider meget lettere gennem skinnen.
Det gik ganske let at få teltdugen trukket i forteltsskinnen
Det gik rimeligt let at få trukket teltdugen i skinnen, og så var det bare om at komme i gang med at sætte stænger. På en Penta starter man med den midterste stang, hvorefter man arbejder sig ud til hvert hjørne. Vi fulgte opstillingsvejledningen slavisk, og fik Penta’en op uden nævneværdige problemer. Jeg vil ikke komme yderligere ind på selve opstillingen her. Vejledingen er rigtig god, og man kan evt. se en video af selve opstillingen på Isabellas hjemmeside.
Her måler jeg ud til afstanden mellem støttestængerne i taget. Jeg bruger et paprør, da det er stabilt og ikke kan beskadige hverken telt eller campingvogn.
Da teltet var stillet op, og spændt nogenlunde ud, var det blevet tid til at pløkke teltet. Der er godt nok mange pløkker til et så stort et telt, og da vi er meget omhyggelige med at få pløkket teltet ordentligt, tog pløkningen ca. 30 minutter. Men så stod det også flot, og vi kunne spænde teltet endeligt ud.
Så er teltet sat og spændt ud
For søren, hvor er det flot. Vi synes at Concept-farverne er super flotte, og teltets størrelse var imponerende. Som vores nabo på campingpladsen udtrykte det: ”Så fik vi sørm’ne et forsamlingshus på campingpladsen”.
Så skal der lægges gulv
Nu hvor teltet var sat, skulle der lægges gulv. Man kan klare sig fint med blot en presenning og et forteltstæppe i forteltet, men et fast gulv og isolering øger komforten betydeligt. Så da vi nu skal have vores Adria liggende fast hele denne sæson, så valgte vi at lægge et fast gulv i forteltet.
Vi ville ikke have et gulv af træ med lægter, strøer og plader. Vi ville have mulighed for hurtigt at kunne flytte vores campingvogn. Så derfor valgte vi et gulv af plastfliser, der klikkes sammen – nemlig IsabellaFloor.
IsabellaFloor fliserne er 50×50 cm.. De samles meget let og ligger ligge som en samlet fast flade. Det tilpasser sig mindre ujævnheder i terrænet, og er let at have med at gøre.
Så er der lagt klikgulv i forteltet
Det tog ca. en time at lægge gulvet – inklusiv tilskæring af gulvfliser til forteltets ‘skæve’ mål.
Her er Ann Karina ved at skære ComfortCarpet til
Ovenpå gulvfliserne lagde vi først en presenning, dernæst et lag ComfortCarpet og endelig et Bolon forteltstæppe. Tilsammen udgør alle disse elementer et stabilt, tørt, isolerende og behageligt gulv at gå på. Vi lavede en video mens vi lagde gulvet. Denne video er der link til nederst på denne side.
Så er alt klart, og vi mangler bare at sætte møbler ind i forteltet
Med gulvet og forteltet på plads, var der kun tilbage at sætte møbler ind, og så kunne vi nyde resten af denne dejlige forårsdag i vores nye fortelt. Det tog ca. 6 timer fra vi rullede Groundcover ud til vi satte den sidste lampe op i forteltet. Det var ikke så slemt. Faktisk havde vi regnet med at skulle bruge mere tid end det, men Penta’en var slet ikke så svær at stille op, som vi havde forestillet os.
Vores møbler fylder ikke meget i det store telt.
Som nævnt vil vi løbende skrive artikler om vores erfaringer med dette telt – herunder rengøring af teltdug, udluftning m.m. Vi glæder os i hvert fald til en hel sæson med dette dejlige fortelt.
Aftenhygge med naboen i vores nye fortelt.
Links: | |
Relevante Link(s) : | Isabella |
Se også: | Sådan lægger du et godt gulv i forteltet | Den 1. rengøring af vores Penta |