Annonce (læs mere efter annoncen)
Isabella Buddy

Ny campist? – Elsystemet

af Ann Karina
Efter at vi har fået solcelleanlægget installeret, er vores batteri stort set altid ladet helt op.

Selvom camping er dejlig nem ferieform, skal nye campister sætte sig ind i meget nyt. Her kan du læse om elsystemet, og hvordan du bruger det bedst

Elsystemet i en campingenhed, uanset om der er en campingvogn, autocamper eller teltvogn, er egentlig meget ens. Der er oftest to systemer der kører mere eller mindre sideløbede. Og hvorfor dog egentlig?

Det er oftest fordi os campister på ingen måde camperer ens. Nogen kan lide at køre ind på etablerede campingpladser, andre kan lide at campere mere frit. Begge systemer er afhængige af en strømkilde på en eller anden måde. Det kan være direkte tilslutning, eller f.eks. solpaneler der generere strøm.

Når man kører ind på en campingplads, kan man blive tilsluttet 230 V. 230 V. er den ”type” strøm du kender derhjemme fra. Du kan mere eller mindre sætte alle former for apparater der kræver strøm til – elkedel, mikroovn, kaffemaskine m.m.. Alt efter campingpladsens strømydeevne, kan man fungere som derhjemme. Er man fastligger, eller betaler pr. kW, skal man dog være opmærksom på forbruget. Plus, at hvis man f.eks. tænder både kaffemaskine og elkedel på samme tid, kan det godt være der ryger en sikring ;).

Annonce (læs mere efter annoncen)
Vi har en stander med strøm, vand og afløb direkte på vores enhed

Og så er der 12 V.

12 V. bliver enten generet når du kører med din enhed, eller via f.eks. solceller. Dit batteri i din enhed lades op, og alt en efter dit batteris størrelse og dit forbrug, har du strøm til X antal dage, uden at du behøver at være tilkoblet strøm på en campingplads. Der er dog visse begrænsninger, med mindre, du har en inverter (Den kommer jeg tilbage til senere).

Er du på 12 V. skal du på en anden måde være opmærksom på dit strømforbrug. Du kan ikke bare ”bruge løs”. På et tidspunkt kan du løbe tør, med mindre, du får ladet op via dine solceller, eller at du kørere en god lang tur. Og du skal være opmærksom på, at mange ting i din vogn er afhængig af strøm. Alt fra varmen, til at du gerne lige vil lade din, eller ungernes telefon op. Og al forbrug af strøm, sker via USB eller et 12 V. stik. Med mindre, du har en inverter.

Vores solcelleanlæg - Carbest 140W CB -er købt som et komplet sæt
Vores solcelle gør, at vi altid har strøm på campingvognen

Den mest geniale – måske lidt oversete strømenhed til camping

En inverter…..

En inverter, er en enhed der kan konvertere den 12 V. strøm som du genererer via dine solceller eller dit batteri, til 230 V. Det vil sige, at du kan lade alt op, og kan bruge alle typer elektriske apparater i din enhed. Dog igen, da du ikke er tilkoblet 230 V., skal du være opmærksom på dit forbrug. En inverter giver dig ikke mere strøm, bare muligheden for at bruge strømmen som derhjemme. Den kan også, hvis du betaler strøm efter forbrug og har f.eks. solceller, spare dig for mange kr. i løbet af en ferie, da du kan bruge strøm uafhængigt at en strømtilslutning.

Her ses hele installationen
Vi har en inverter i vores campingvogn, som vi kan trække 230V fra batteriet og solcellen

Solceller som strømkilde

Jeg er simpelthen nødt til at slå et slag for solceller. Solceller er nok en af de mest geniale ting man kan montere, eller have med. De generer konstant strøm, og gør at man, mere eller mindre, kan være totalt uafhængig. Især i kombination med den før nævnte inverter. Solceller monteres typisk på taget af en campingvogn eller autocamper. Det er jo også der, at der er mest sol. De kan også stilles op ved siden af, hvis man har telt eller teltvogn f.eks.. Det fede med solceller er, at selvom der ikke er voldsomt meget sol, kan de stadigvæk lade dit batteri op. Vi har prøvet at være på halv kraft på batteriet, holde ind for natten på en rasteplads – under en kraftig lampe – og næste morgen, var vores batteri fuldt opladet.

Pas på med at rode med det selv

Strøm er en alvorlig ting. Mange tænker sikkert, den klarer jeg lige selv. Hvor svært kan det være at sætte to ledninger sammen? Der er måske ikke svært, men for hulen da hvor kan det gå galt hvis du har lavet, bare den mindste fejl. Mange – som i rigtigt mange – brande i bl.a. campingvogne og autocampere starter i strømsystemet. Så hiv lige fat i din forhandler, eller en anden autoriseret elinstallatør hvis du skal have lavet strøm.

Annonce (læs mere efter annoncen)

Prøv også at læse disse indlæg