Isabella Villa er et hårdført fortelt, der er designet til at bliver brugt hele året. Tagets konstruktion er endda designet med bortledning af kondensvand for øje. Men desværre kan netop åbningerne til bortledning af kondens være årsag til både træk og varmetab ved brug om vinteren.
Villa forteltet er designet til bortledning af kondensvand
Når man varmer et fortelt op om vinteren, dannes der i de fleste tilfælde kondensvand under taget på forteltet. Og det er selvsagt ikke særligt behageligt at opholde sig i et fortelt hvor det drypper med kondensvand fra loftet. Problemet kan i de fleste tilfælde afhjælpes med et termoloft, men i et stort telt som Isabella Villa er kan der dannes rigtig meget kondensvand, og det vand skal væk.
Isabella løst problemet med at lave en åbning mellem den forreste væg og taget i hele forteltets bredde. Kondensvandet vil således på grund af forteltets hældning trille ned langs taget, ud gennem åbningen og dryppe af på forteltets yderside.
Det er godt tænkt og det virker efter hensigten. Desværre giver åbningen i fronten også en ulempe. Står vinden lige på forteltet, så kan man tydeligt mærke kraftig træk og kulde. Desuden gør åbningen det sværere og dyrere at varme forteltet op.
Pest eller kolera – eller valget mellem kulde og kondensvand
Vi har brugt vores Isabella Villa meget denne vinter, og vi har ikke oplevet de store problemer med kondens. Men kulde, træk og varmetab har irriteret os list. Vi begyndte derfor at overveje at lukke åbningen i fronten til. Vi rådførte os med Isabella, og fik at vide forteltet ikke ville tage skade hvis vi lukkede åbningen. Måske ville vi få et problem med øget kondens, men da vi indtil nu ikke havde haft særlig meget kondensdannelse, valgte vi at tage chancen.
Om sommeren er åbningen i fronten ganske nyttig til ventilation og bortledning af varme, så vi ville ikke tildække åbningen permanent.
Forteltet isoleres med Rockwool
Vi lagte derfor at isolere med små baner Rockwool indsvøbt i klar plastik. Rockwoolen blev skåret i baner, der var lidt større en åbningen i teltet. Derved ville den slutte helt tæt, og sidde fast. Grunden til at vi svøbte Rockwoolen i plastik var, at vi ikke ville have fnuller og støv fra Rockwoolen ind i forteltet. Og vi valgte netop klar plastik for at sikre at plastikkens farve ikke smittede af på forteltet.
Det tog under en halv time at tildække åbningen i forteltets front, og effekten kunne mærkes med det samme. Ikke mere træk og varmen steg markant i forteltet.
I skrivende stund har vi været 3 dage i forteltet med åbningen i fronten lukket. Vi har haft frost hver nat, og fyret med petroleumsovne for at holde varmen. Selvom der har været frost uden for forteltet og 18-20 grader indenfor, har vi på ingen måde haft problemer med dryppende kondens. Så indtil videre forbliver åbningen i forteltets front tillukket.
Du kan læse mere om Villa forteltet på Isabellas hjemmeside