Stormsikring af forteltet

af Bjarne Søby
fortelt kollaps1

Efteråret er over os, og dermed også risiko for kraftig vind. Hører man til blandt dem, der stadig har forteltet oppe, vil det nok være på sin plads, at overveje at stormsikre nu.

Stormsikring er egentlig et misvisende ord. For skulle ens campingvogn og fortelt blive udsat for en storm i fuld styrke, er der intet, der kan sikre forteltet – og heller ikke campingvognen for den sags skyld. Både campingvogn og fortelt ville højst sandsynligt blive blæst omkuld.

Heldigvis har vi ikke storm så tit i Danmark. Men skal alligevel sikre sit fortelt. Selv en kraftig kuling kan være ødelæggende for teltet, hvis det ikke er sikret ordentligt.

De fleste campister bruger ’Storm-sikring’ til sikring af forteltet. Dette er et langt, stærkt bånd, der spændes hen over fortelte i hele dets længde og sikres med store, kraftige pløkke. Som regel er der en stålfjeder på den ene pløk, så sikringen kan arbejde uden at rive pløkkene op. Denne form for sikring er god. Den spænder effektivt hele forteltets stativsæt ned til jorden, men den sikrer ikke teltdugen.

Image
Effektiv stormsikring med ‘Tie Down’ bardun

Image
Teltdugen er beskyttet ved at bardunen er overtrukket med isoleringsrør på udsatte steder

Teltdugen sikres ene og alene ved hjælp af pløkker. Det er derfor uhyre vigtigt at man får sat sine pløkke ordentlig når teltet sættes op. Udover at spænde teltdugen ud, sikrer pløkkerne nemlig også teltet i situationer med hård vind. Kan man uden besvær trække teltets pløkke op med hånden, er der stort set ingen sikring, hvilket kan få fatale konsekvenser for ens fortelt og campingvogn.

Udsættes ens fortelt for kraftig vind, presses teltets front og sider indad. Dette bevirker et træk på pløkkene, der derved løftes ud af jorden, hvis de ikke har ordentlig fat. Er uheldet ude, og flere pløkke presses ud af jorden, kan vinden komme ind under forteltets underkant. Ens fortelt virker derved som en kæmpe vindpose, og kommer der et vindstød, der er kraftigt nok, vil hele forteltet blive løftet fra jorden og blæst hen over ens campingvogn. En stormsikring med barduner, vil måske kunne forhindre, at forteltet og teltstænger blæses hen over ens campingvogn, men bardunerne vil ikke kunne redde teltets dug, eller de ting, der måtte være i forteltet.

Image
Ekstra sikring af teltdug med IsaLink

Bruger man barduner, er det vigtigt at få disse fæstnet ordentlig til teltet. Man kan på stort set alle campingpladser se forteltet, hvor bardunerne er fæstnet til forteltet udhæng. Dette giver ingen sikring. Bardunerne skal fæstnes til stangsættet inden i forteltet. Kun  på denne måde, giver de rigtig sikring.

Image
Sådan skal barduner ikke gøres fast. Barduner skal fæstnes til stangsættet – ikke til udhænget

Image

Forteltet sikres derfor bedst ved at følge disse råd:

  • Brug pløkke af god kvalitet. Skal man sætte sit fortelt op på sandet eller løs jord, brug da ekstra lange pløkke eller pløkke, der skal skrues i jorden.
  • Brug ekstra sikring af forteltets sider og front. F.eks. med IsaLink stormopspænding.
  • Brug barduner – enten udvendige eller indvendige.
  • Brug storm-sikring – f.eks. Tie Down Stormssikringsbånd.

Følger du disse råd, har du gjort hvad der er muligt for at sikre fortelte mod kraftig vind.

 

Prøv også at læse disse indlæg