Historiecenter Dybbøl Banke

af Bjarne
Active Image
En enestående mulighed for at opleve slaget ved Dybbøl i Sønderjylland. Historiecentret er fyldt med spændende aktiviteter både for børn og voksne.

Alle kender til udtrykket ”Dybbøl Mølle maler helt ad helvede til…..”. Men hvad er der med den der Dybbøl Mølle? Svaret på det findes i Historiecenter Dybbøl Banke.

I 1864 var Danmark i krig med Preussen og Østrig. Årsagen var bl.a. at Danmark med Grundloven i 1849 havde fået en fri forfatning. Men den gjaldt ikke i hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg. Her var den danske konge stadig enevældig. Dette var hertugdømmerne naturligvis ikke så glade for, så de ønskede at løsrive sig fra Danmark. Og dermed var en krig forestående.

Dette kulminerede i angrebet på Dybbølstillingen d. 18. april 1864, hvor stillingen faldt. Dette medfører tab af hertugdømmerne samt en del af Jylland. Grænsen til Tyskland blev sat ved Kolding, og først i 1920 blev grænsen til Tyskland ved folkeafstemning ændret til den grænse, vi kender i dag.

Dette vigtige stykke Danmarkshistorie er bevaret og genfortalt i billeder, film og handlinger i Historiecenter Dybbøl Banke.

Som i et hvert andet museum, er der selvfølgelig en del spændende plancher og billeder, der beskriver krigen i 1864. Men man har også lagt vægt på at give besøgende mulighed for at ’opleve’ hvordan det var at være dansk soldat i krigen.

Man har genopbygget en skanse, som den tilnærmelsesvis så ud i 1864. I denne ramme gives der mange muligheder for oplevelser for børn og voksne.

Image 

Besøgende tages på guidede ture rundt i skansen, hvor der fremvises og fortælles om soldaternes udrustning og hverdag. Her for alle mulighed for at tage våben og andet udstyr i hænderne og undersøge effekterne.

Der demonstreres hvordan et forladegevær lades og affyres. Det er en noget mere besværlig affære end nutidens automatiske våben.

Image 

Der affyres også en kanon under hver tur. Dette sker med børn som kanonmandskab. Børnene bliver ekserceret af en kyndig kanonér, mens kanonen lades og køres i stilling. Til sidst bliver kanonmandskabet bedt om at stikke fingrene i ørene, hvorefter kanonen affyres.

Image 

I skansens smedje kan alle prøve at støbe geværkugler og præge mønter. Mønterne kan bruges i skansens køkken, hvor der laves pandekager over åben ild.

Image 

Endelig kan man slentre rundt mellem skansens forskellige bygninger, og med egne øjne se, hvordan soldater boede. Man kan skrive et brev hjem til familien med pen og blæk. Her lærer man samtidigt, hvordan et brev foldes til en konvolut.  Man kan prøve at morse, og blive fotograferet i omgivelser typiske for 1864.

Image 

Der er mange timers herlig og spændende underholdning for hele familien. Og det skal da også nævnes, at der er let adgang både for barnevogne og kørestole.

Det koster 55,- kr. for voksne og 18,- kr. for børn at besøge centret. Læs mere om Historiecenter Dybbøl Bankes egen hjemmeside.

Når man ny alligevel er ved centret, kan man samtidig spadsere over til Dybbøl Mølle. Det tager ca. 5. min. Dybbøl Mølle er genopbygget efter krigen og fungerer nu som museum. Her kan man prøve at male korn og se hvordan en mølle fungerer.

Prøv også at læse disse indlæg